fbpx

להאזנה ל-SKILLS באפליקציות

פרק 2- לספר את הסיפור שלך עם קרן רייטלר

בוקר אחד רציתי ללמוד מה זה סטוריטלינג. חיפשתי הרצאות, גלשתי לבלוגים, ראיתי 20 אלף שיטות, הדגמות, מבנים, והתבלבלתי. אחד לקח מדיסני, אחד לקח מפיקסאר, ולמרות שהם התאחדו – השיטה קצת שונה.

הזמנתי את קרן רייטלר, Method Queen, שמשתמשת בסטוריטלינג כדרך חיים (אפילו על בן הזוג שלה), לעשות לי סדר.

שאלתי אותה למה יש כל כך הרבה הגדרות לסטוריטלינג? כיצד אנחנו פוגשים בו ביומיום? מה הרקע שאני בוחר בזום אומר עליי? איך אוכל להיות סטוריטלר טוב יותר? והאם הסקיל מיועד רק לאנשי שיווק או מכירות?

העמקנו בפן האישי והרגשי שלנו בתוך כל הסיפור הזה. דיברנו על חשיפה ברשת, על גיוון במסרים, על אותנטיות ועל לספר סיפור ללא מילים, או עם מילים שמציירות תמונה ששווה יותר מאלף מילים.


מה זה סטוריטלינג?

כל אחד לוקח את המושג "סטוריטלינג" לכיוון קצת אחר. הסיבה היא שהמשמעות של סטוריטלינג היא לעיתים מאוד אישית וייחודית. כל אחד מביא את עצמו, כל אחד הוא בעל נקודת מוצא אחרת. לכן – אם מצאתם הגדרות רבות, אל תיבהלו, זה בסדר.

לדעת קרן, סטוריטלינג היא אומנות העברת המסר. מסרים יכולים להיות גלויים וחבויים, וידוע שרוב המסרים שלנו אינם מילוליים. כל דבר יכול להיות סטוריטלינג: לבוש, פוסטים בפייסבוק או בבלוג, הצורה שבה אתם עומדים מול קהל, הצורה שבה אתם מתנהלים מול לקוח.

כל פעולה שאתם עושים מספרת סיפור קטן עליכם, עד כדי מה הרקע הנשקף ממצלמת האינטרנט שלהם באמצע שיעור זום. הקדשתם פעם זמן לבחירת הרקע המשתקף? תסתכלו אחורה, מה הוא מספר עליכם? אגב, אפשר להדגיש בסיפור שלנו תכונות שאנחנו רוצים שהקהל שלנו יקשר אלינו. לדוגמה, אפשר גם לספר "מקצועיות" בלי מילים: לבוש, התבטאות, חדות, תוצרים ויזואליים.

נקודה נוספת – סטוריטלינג לא חייב להיות מצחיק. המטרה של סטוריטלינג היא להשפיע גם על הרגש שלנו, אך הרגשות שלנו מאוד מגוונים ושמחה וצחוק הם רק חלק קטן מהם. באמצעות סטוריטלינג אפשר לעורר אמפתיה (לספר על משהו נורא שקרה לך), אפשר לעורר פחד (פחד מהרובוטים שהולכים להשתלט על העולם), בתוך אינטרקציה אנחנו צריכים להבין מה ההנעה לפעולה הרצוייה.


למי סטוריטלינג מתאים?

יש כאלה שמשייכים סטוריטלינג רק לעולם השיווק והמכירות, ואכן רוב הדוגמאות הן סביב עולמות אלה. אבל חשוב להדגיש שסטוריטלינג הוא כלי שמיועד לכולם, לסיטואציות מגוונות. קרן משתמשת בסטוריטלינג על בן הזוג שלה וככה מנצחת אותו בכל ויכוח, שווה לא?

אבל אם נהיה רציניים לרגע, אז כל אחד מעביר מסרים ללקוחות, לסביבה, לאנשים שהוא עובד איתם. כל עוד אנחנו פועלים בסיטואציה במודעות ואנחנו מכוונים לתוצאה רצויה, אנחנו משתמשים בסטוריטלינג אפילו שאיננו שמים לב. סטוריטלינג יעזור לנו להעביר מסר בצורה ברורה יותר, שמעוררת רגש מעבר לעובדות המשכנעות.


סטוריטלינג יכול להיות מאוד חשוף, איך מתמודדים עם זה?

לא סתם הפרק נקרא "לספר את הסיפור שלך". בעולם של רשתות חברתיות לכל אחד יש סיפור גם אם אינו רוצה בכך.

יש הרבה מאוד אנשים שמנסים להבליט את עצמם ברשתות החברתיות, אבל חושפים רק חלק מהתמונה האמיתית שלהם. לפעמים זה נעשה בכוונה, אך לפעמים זה נעשה באופן מלאכותי – בחוסר אותנטיות.

בימינו אנו המגמה היא פיתוח של תקשורת בינאישית, גם עם מותגים. שמים לב שלאחרונה הבנק מתנהג כאילו הוא חבר שלך? זה למשל סיפור לא כל כך אותנטי. 

אנחנו מחפשים אנושיות, added value שקשור לקשר הבינאישי שנוצר ביננו לבין מותג או שירות. קרן הדגימה זאת באמצעות הדיבור על על הכישלונות- בדרך שתביא לתוצאה טובה. לבוא ולהגיד "נכשלתי" זה לא מספיק, אך לדבר על מה שלמדת מהכישלון שלך למשל – יכול לעזור לאחרים להימנע מהבורות אליהן נפלת. זה כבר סיפור אותנטי ששווה לספר.

אני למשל כתבתי פוסט ארוך על ההתמודדות שלי עם כישלון צורב במיוחד.

בקיצור, אם חושפים- באותנטיות. הבחירה מה לחשוף היא תמיד בידיים שלנו.


איך אפשר ללמוד לספר סיפור?

קל מאוד ליפול למבנה התבניתי שרואים כמעט בכל הרצאה: מיקום זמן, גיבור, קונפליקט, נקודת ניצחון. סטוריטלינג הוא לא רק המבנה. ללכת אחרי המבנים התבניתיים – זה יכול להשפיע על הזרימה שלכם. סטוריטלינג הוא לא מכני, הוא זורם, חופשי, כיפי. תשתחררו, תפעילו את היצירתיות (הפרק הקודם בפודקאסט יכול לעזור לכם בזה).

מה שלימד את קרן הכי טוב הוא התהליך האישי שלה, זיקוק היכולות והאופי האישי שלה לסטוריטלינג. היא ממליצה לראות הרבה הרצאות של סטוריטלינג, וליצור משהו משלכם, משהו שאיתו תהיו מזוהים. 

על מנת לכתוב את הסיפור האישי שלנו, קרן ממליצה לנו לשאול מה המטרות שלנו? ומתוך המטרות להבין את המהות והחזון שלנו. ככל שנעבוד על המהות שלנו, ונחשוב על למה אנחנו עושים את מה שאנחנו עושים- אנחנו פחות נלך אחרי אנשים אחרים והסיפור שלנו יתעצב בעצמו.

השלב המתקדם של למידת סטוריטלינג הוא הקשבה לסיפורים שאנשים מספרים. חישבו- למה דווקא זה מה שהם מספרים? מה אפשר ללמוד עליהם מהסיפור? זו כבר רמה גבוהה מאוד. למשל קרן סיפרה סיפור בפרק בין השאר כדי להזדהות עם הקהל הנשי.

תזכרו את הקונפליקט, הוא החלק הכי חשוב בסיפור שלכם. הקונפליקט הוא הרמה להנחתה, לבנות מתח. אחרת זה משעמם.

לסיכום, ככל שתתאמנו, תכתבו, תתנסו – ככה תשתפרו.


לקריאה נוספת

הרצאת TED מעולה על מה שסטוריטלינג עושה למוח ולגוף שלנו – The magical science of storytelling | David JP Phillips

האקדמיה של קליקר – וובינרים בלייב + הקלטות במחירים מגוחכים של הרבה תוכן איכותי. יש הרצאות מוקלטות של סטוריטלינג בהנחיית קרן.

הקורס של קרן – למי שרוצה באמת להשתדרג

 

קרן רייטלר, בבלוג ובפייסבוק

אהבתם? שתפו!

למידה מתמשכת מתחילה כאן

למה ללמוד לבד כשאפשר ללמוד ביחד?

קחו את הלמידה צעד קדימה!

טיפים פרקטיים ייחודיים בקבוצת הוואטספ השקטה

רגע! הקישור לקבוצה כאן

כיף שהצטרפת! 🎉

לנוחיותך, אם נרשמת מהמחשב, הקישור כבר אצלך במייל