fbpx

להאזנה ל-SKILLS באפליקציות

פרק 42 – גיים און עם ניב סופר

אחת הדרכים הטובות ביותר ללמוד מיומנויות היא פשוט להתנסות. ליצור לעצמנו מעבדת משחק שמדמה קצת את החיים האמיתיים, יחד עם סביבה וקהילה שמרימות לנו וגם הדרכה צמודה שעוזרת לנו לנתח את הנקודות שבהן נכשלנו. זה נשמע כמו חלום, אבל בפרק הזה תראו שהחלום כל כך מציאותי.

פוקר הוא משחק שלא תמיד זוכה לאהדה. אבל אני למדתי שפוקר הוא משחק שמדמה סיטואציות רבות בחיים האמיתיים ומאפשר לנו לאמן את האופן שבו אנחנו מקבלים ומקבלות החלטות. וניב סופר, מקימת המיזם "Ladies Don’t Play Games" יצרה מעבדת משחק כזו שכוללת התנסות, מנטורינג וקהילה לנשים.

יחד עם ניב דיברתי על החשיבות של משחק בחיינו, על הדמיון והשוני בין פוקר ושחמט, ואיך היסודות של משחק הפוקר יכולים לאפשר לנו לקבל החלטות טובות יותר ביומיום ולצאת מאיזור הנוחות.

למה לשחק?

המוח שלנו לא מבדיל בין מציאות לדמיון. אנחנו מסוגלים ומסוגלות באמצעות ה"טריק" הזה להעתיק את צורת ההתנהגות שלנו מחוויה אחת לחוויה דומה אחרת. לכן משחק מאפשר לנו לשפשף מיומנויות כמו אסטרטגיה, קבלת החלטות, שאחרי זה נוכל ליישם אותן בסביבה אמיתית.

שחמט ופוקר וגם קטאן הם משחקים כאלה שמאפשרים תרגול של הרבה מאוד מיומנויות, מי יותר ומי פחות. ההבדל בין שחמט ופוקר הוא אלמנט המזל שלא קיים בשחמט, ולכן מחשב מספיק חזק יכול לשחק שחמט ולנצח אפילו את אלופי העולם. פוקר הוא יותר כמו החיים האמיתיים מכיוון שהוא משלב הרבה מזל, הרבה תלות במהלכים של אחרים, הרבה קבלת החלטות שדומה ל"הימור", ולכן אולי הוא גירסה טובה יותר של החיים האמיתיים.

מה אני משדרת

בחיים האמיתיים אנחנו עומדים בפני סיטואציות שמוכרעות רק על שפת הגוף שלנו, או המסרים שאנחנו נותנים ונותנות לצד השני שהם לא מילוליים – מה שאנחנו משדרים. בפוקר הצורך לשדר מסרים לא מילוליים הוא הכרחי. אם מישהו מבלף אותנו (Bluff) הוא יכול לגרום לנו לזרוק את הקלפים גם אם הם יותר טובים משלו, רק כי אנחנו לא יודעים מהם הקלפים של השחקן השני.

גם בחיים האמיתיים, אנחנו לא יודעים מהן הכוונות או האינטרסטים של הצד השני. אולי הוא או היא מנסים להשיג משהו אחר? זה נפוץ בעיקר בגיוס משקיעים, במשא ומתן, בשיחות קשות, ואפילו בעבודה יומיומית עם קולגות. לפני שאנחנו פועלים רצוי לשים לב גם לתשדורת של הצד השני – האם היא חזקה? האם הוא חלש? לפעמים אנחנו פועלים באופן אימפולסיבי מידי ולא שמים לכך לב.

לנתח טעויות

ניתוח הטעויות, הבנה מה עשינו לא טוב או מה היינו יכולים ויכולות לעשות יותר הוא קריטי להשתפרות במשחקי השחמט והפוקר. בשחמט רבים מהשחקנים כותבים את המהלכים ומנתחים אותם אחר כך, בפוקר ה"שיפור שימור" קורה תוך כדי המשחק ובסיומו. יש גם מספר כלים טכנולוגיים שעוזרים לזה.

זהו הרגל סופר חשוב כדי להשתפר במשחק ובחיים האמיתיים. אם נשים את המהלכים שלנו בצד ופשוט נתגלגל, לא נלמד ולא נשתפר. זה בדיוק ההבדל בין לגלגל ולהתגלגל. רצוי גם לעשות את זה "חם", כמה שיותר קרוב לאירוע, כדי שלא נשכח פרטים מרכזיים מהסיטואציה.

לצאת מדפוסי התנהגות

שחקנים.יות בפוקר מגיעים עם דפוס התנהגות וסגנון משחק המשקף לעיתים את הדרך בה משחקים בחיי היום יום, אליו הם צריכים להיות מודעים על מנת לא לחשוף מידע ולשחק בצורה צפויה. יש כאלה שאף פעם לא מהמרים אלא עם קלפים חזקים,  ויש כאלה שמבפלים יותר מידי ושאר השחקנים כבר לא מאמינים לאף "מילה" שלהם. הדפוסים האלה יכולים לעבוד לנו לטווח כלשהו, אבל יכולים גם להיות לעוכרינו כי אנחנו שקופים מידי, או שפשוט נתקלנו בסיטואציה שדפוס ההתנהגות שלנו לא מתאים לה.

דפוס ההתנהגות הוא חלק מאיזור הנוחות שלנו. אנחנו לא אמורים להתנהג אותו דבר בארגונים שונים אלא להתאים את עצמנו לסביבה. תוך כדי משחק בפוקר, כאשר אנחנו שמים לב שאנחנו מפסידים, יש לנו הזדמנות לצאת מדפוס ההתנהגות שלנו ולשנות גישה, ללמוד איך אפשר לשחק קצת אחרת. מי שיודע או יודעת להסתגל, יצליח יותר גם בחיים האמיתיים.

לקחת הימור

הימור סיכון ופחד הולכים יחד. כולנו מפחדים ומפחדות מאי וודאות, וסיכון מתחבר גם לאי וודאות וגם לסיכוי גדול יותר שנפסיד. הפסיכולוגיה מתייחסת הרבה גם לשנאת הפסד – אנחנו הרבה פעמים מעדיפים להרוויח סכום קטן ובטוח מאשר לקחת סיכון ואולי להרוויח סכום גדול יותר.

פוקר, כמו החיים האמיתיים, מלא בסיכונים. מי שלא לוקח הימור פשוט יפסיד בטווח הרחוק, מי שלא לוקח סיכון קבור באיזור נוחות, בדפוס התנהגות שלא תורם להצלחה שלו. אנחנו לא יודעים איזה קלפים כל אחד מחזיק, יש לנו הרבה מאוד נתונים חסרים, אך גם בעולם האמיתי תחת אי וודאות רב הנסתר על הגלוי.

החוכמה היא לקחת סיכונים מחושבים, ולא לתת לפחד להשתלט עלינו.

לעשות עם הפחד

הפחד לא מותאם לשנת 2022, פחד זו שארית אבולוציונית מחיים אחרים ומסוכנים בטבע, והוא שומר עלינו כדי שנישאר בתחום איזור הנוחות. כיום פחד מסמל את ההיפך – משהו שאנחנו דווקא צריכים לעשות, לצאת מאיזור הנוחות.

ניב ממליצה להתייחס לפחדים שלנו, ולהתנסות דווקא בנקודות שאנחנו סופר פוחדים ופוחדות מהן. רק ככה נוכל להשתנות, להתנסות בדברים חדשים, ומי שלא מגלגל את עצמו יישאר במקום וגם יילך אחורה.

האם כל קבלת החלטה היא הימור?

להימור יש קונוטציה שלילית, אבל הימור הוא בעצם קבלת החלטה שאין לנו את כל הנתונים כדי לקבל אותה, זו קבלת החלטה בתנאים מסויימים של אי וודאות. אבל כמעט כל החלטה בחיים היא כזו: בין אם אנחנו בוחרים במה להשקיע בבורסה, האם לעשות שינוי קריירה.

גם בחלק ממשחקי הפוקר יש משמעות לטעויות שאנחנו עושים, בחלק מהמשחקים אם אנחנו מפסידים אנחנו יוצאים מהמשחק או לא יכולים לשחק בכמה תורות. בדיוק כמו בחיים האמיתיים, יש משמעות לפעולות שאנחנו עושים.

ניב מציעה לשאול את עצמנו – האם שיחקנו טוב? מה הסיבה שעשינו את הפעולה הזו? על בסיס מה קיבלנו החלטה? אם אנחנו יודעים להסביר לעצמנו למה עשינו את מה שעשינו, גם אם התוצאה לא טובה, כנראה שלא קיבלנו החלטה כל כך גרועה. לפעמים אין בכלל קשר בין ההחלטה שלנו ביחס למידע שהיה לנו באותו רגע, לתוצאה שלה. חוכמת הדיעבד איננה רלוונטית.

ניהול סיכונים

אנחנו נוטים ונוטות להיות מאוד קיצוניים בקבלת ההחלטות שלנו. או שאנחנו הולכים מאה אחוז עם הלב כי ממש בא לנו לעשות משהו, או שאנחנו מסנדלים את עצמנו עם אובר חשיבה שמונעת מאיתנו לקבל החלטה. ככל שיותר נעמיק את ניהול הסיכונים שלנו אנחנו יכולים להישאב לאובר חשיבה, ולהקטין את הביטחון שלנו בהימור.

להעמקה נוספת

ניב סופר באינסטגרם, בפייסבוק ובאתר

קוראות בקלפים: הכירו את ה"ליידיס" של הפוקר בישראל (ישראל היום, פברואר 2022)

Thinking In Bets – ספר מעולה על קבלת החלטות בפוקר של Annie Duke

שיחה עם Annie Duke על הספר שלה

קבלת החלטות עם נועה גנות

לצאת מהקומפורט זון עם הילה סרור

פיתוח חוסן באי וודאות עם דניאל לויתן

פיצוח אתגרים עם אסף פרל ברשדסקי

אהבתם? שתפו!

למידה מתמשכת מתחילה כאן

למה ללמוד לבד כשאפשר ללמוד ביחד?

קחו את הלמידה צעד קדימה!

טיפים פרקטיים ייחודיים בקבוצת הוואטספ השקטה

רגע! הקישור לקבוצה כאן

כיף שהצטרפת! 🎉

לנוחיותך, אם נרשמת מהמחשב, הקישור כבר אצלך במייל