להאזנה ל-SKILLS באפליקציות

פרק 44 – להניע פרוייקט צד עם טל פלורנטין

מסביבנו חיים אנשים בזמן עתיד. בעוד שאנחנו רק מתחילים להפנים שינויים גדולים, בשבילם זה כבר חדשות ישנות. היסודות הותיקים של עולם התעסוקה מתערערים, והיום אנחנו רואים סביבנו עוד ועוד פרילנסרים, במודל עבודה שלקוח מהעתיד.

טל פלורנטין, יזם מהעתיד, מומחה חווית משתמש, לוקח אותנו למסע להוצאה לפועל של פרוייקט צד. הוא לא מכריח אותנו לחשוב רחוק מידי, לפתוח סטרטאפ, אלא רק לחשוב על השינוי הכי קטן שאנחנו רוצים לעשות בחיים שלנו.

דרך הקייס סטאדי של הקמת “Summurai” הוא מלמד אותנו לעשות צעדים קטנים ולא מסוכנים, להשתמש בפלטפורמות לגיוס ספקים, ולהוציא לפועל כל פרוייקט בזמן ובסיכון שאנחנו יכולים להרשות לעצמנו.

הגיג אקונומי כבר כאן.

😲רוצים לשמוע יותר? לזמן מוגבל בלבד! קוד ההנחה ״טל מוסקוביץ׳ שלח אותי!״ יסדר לכם 50% הנחה על מחיר הקורס “להטיס את העסק עם פרילנסרים” באתר של טל פלורנטין!

הגיג אקונומי

הגיג אקונומי נתפס לפעמים כמשהו לא רציני, בדיוק כמו שהשם מעיד על כך. לפעמים חושבים על זה כרווח של כמה דולרים מפרוייקט צד, אך מדובר על תעשייה עולמית שמשתנה.

ראשית, הפרילנסרים. התעשייה העולמית משתנה, ב-2025 חצי מהאמריקאים יהיו פרילנסרים באופן שמרמז באופן מובהק על שינוי עמוק במודלי התעסוקה. הפרילנסרים הם בחלקם גם נוודים דיגיטליים, הם אימצו מקצוע שבשבילו צריך רק רשת וחיבור לאינטרנט ועובדים מכל מקום בעולם, בעיקר בתחומים דיגיטליים.

בנוסף גם הקורונה ששיבשה את חיינו תרמה בעצמה לשינוי התפיסה של מהו מקום עבודה. פתאום נהיה לגיטימי לעבוד מהבית, ועובדים מנצלים את זה כדי לעבוד בעוד משרה או לפתח את עצמם, לרוב ללא שימת לב של הבוסים מהעבודה ה”רשמית”. הקורונה גם יצרה את מגפת ה”התפטרות הגדולה”, 13 אחוז מכוח העבודה האמריקאי התפטר בחודשיים, וכל כך הרבה עובדים בשכר נמוך חסרים ומשבשים את תחומי השירות, ההסעדה, התעופה.

כל היסודות של עולם התעסוקה התערערו. אנשים מחפשים יותר חופש ושקט, אנשים מחפשים לפתח את עצמם. 

למה לי לפתח פרוייקט צד

קראתי לא מזמן פוסט בלינקדאין שטוען שהיציבות החדשה בעולם התעסוקה זה סט מספיק רחב של מיומנויות. פרוייקט צד מאפשר לנו ללמוד דברים חדשים שלא מתאפשרים במסגרת העבודה ה”ראשית שלנו”. לדוגמה מיומנויות חדשות, ידע חדש, מיינדסט חדש. 

טל גם טוען שפרילנסריות מביאה איתה גם חשיבה אחרת, של “אנחנו כמוצר”, או “אנחנו כנותני שירות”. זה מיינדסט שונה לגמרי מעובדים שכירים, ורצוי לכולנו להתנסות בו במהלך החיים. למשל כל ניהול הזמן משתנה, התודעה שאנחנו תמיד צריכים להיות במיטבנו, ללמוד כל כך הרבה דברים שלא קשורים ללב המקצועי שלנו כמו שירות, שיווק וכדומה.

בנוסף, לא בושה להגיד שפשוט מעניין אותנו לעשות משהו נוסף. להתחיל לקדם עוד משהו בחיים שלי. יש לי רעיון שמרגש אותי. זה הזמן להוציא את החלומות מהמגירה ולהתחיל לצאת לדרך עם פרוייקט צד. השלב הראשון לא צריך להיות ברור, מדויק או מגובש, אלא מספיק קל כדי שנוכל לעשות אותו.

לחשוב בקטן

אל תחשבו על סטרטאפ. תחשבו על הפיצ’ר הכי פשוט שאתם יכולים להוסיף לחיים שלכם ולשפר אותם. אל תחשבו על משהו שבקצה שלו יניב לכם הכנסה מלאה ותצטרכו לעזוב הכל ולהתעסק רק בזה. כי החשיבה הזו של “רק דבר אחד” היא בעולם של היום הנחה מוטעית. 

בכלל, צריך להתנתק מכל הנחות היסוד המושרשות שלנו לגבי מהי עבודה, לעשות לזה unlearn ולהתחלי מאפס. אנחנו צריכים לנתק את המחשבה על 0 או 1. יש הרבה אפור, הרבה אמצע שהוא יפה ומגוון בעצמו.

קצת על Fiverr וUpwork

אלו שתי הפלטפורמות המרכזיות בעולם שמהוות מרקטפלייס של נותני שירותים. אליהם מתחברים אנשים שצורכים את השירותים האלה. Fiverr נותנת דגש יותר גדול על דברים מוגדרים כמו עיצוב לוגו, הקלטת פתיח לפודקאסט, הפיכת תמונה לציור, עריכות וידאו וכו’. Upwork נותנת יותר דגש על פרוייקטים מוגדרים ע”י הלקוח, ז”א שלקוח מעלה לUpwork הצעה לפרוייקט וספקים שמעוניינים לבצע אותו מגיבים. טל אוהב יותר לעבוד עם Upwork אך הוא מזהיר אותנו ב-2 נקודות:

קודם כל, בתחילת הדרך לספקים אין שום מחוייבות אלינו והם יכולים להגיב ולהיעלם, לקוחות מתחילים בפלטפורמה מאוד נבהלים מזה. לכן טל אף פעם לא באמת לחוץ לפרוייקט כלשוה ולא ניתן לסמוך על ספק חדש שאנחנו עובדים איתו לעשות דברים בלחץ, מהיום למחר. 

דבר שני, כדאי לנו להגדיר ממש טוב את הפרוייקט שאנחנו מגישים לפלטפורמה: עם התחלה, אמצע וסוף. אנחנו רוצים להיות מאוד ברורים כדי לקבל צעות רלוונטיות מספקים, כדי לא להשאיר שום מקום לפרשנות, כדי לצמצם את אלמנט ההפתעה. מעבר לכך טל ממליץ לא לדבר על הפרוייקט באופן קר, אלא לחשוף משהו מה”למה” של הפרוייקט, כדי לחבר את הספקים אליו ולגרום להם לאקסטרה מאמץ בגלל חשיבות הפרוייקט. לא לספר להם את כל המהות של הפרוייקט (כי חלק מזה אתם תרצו לשמור לעצמכם), אבל מה שנוח לכם לשתף – שתפו. זה חיובי ושובר את הקרח.

איך טל התחיל עם סמוראי

סמוראי היא פלטפורמה להנגשת תוכן קולי, הוא עוזר לעסקים לשלב אודיו במערכת היחסים עם לקוחות. וגם היא התחילה בתור פרוייקט צד.

אבל סמוראי לא התחילה מזה. סמוראי התחיל מבעיה אישית של טל בצריכת תוכן. בתור מרצה ולייפלונג לרנר, טל תמיד שאף להיות מעודכן אבל התקשה למצוא זמן ללמידה.

טל הסתייע בשירותים שמציעים אנשים ב-Upwork. בתור התחלה הוא יצר קשר עם נותנת שירות כדי שתסכם לו מאמרים, והוא שילם 5 דולר לכל מאמר מסוכם. אך הוא עדיין לא הגיע לקרוא את התקצירים הרבים. לאחר מכן הוא שילם עוד סכום קטן עבור כל סיכום-מאמר ששדר רדיו מקצועי הקליט אותו בקולו, כדי שטל יוכל לשמוע אותם בדרכים. כך הצוות-משימה שטל הקים הכיל פיליפינית שסיכמה כל מאמר ל-2 פסקאות ושדר רדיו אמריקאי שהקליט את הסיכומים בקולו.

ומתוך הצורך הזה נולדה סמוראי. שימו לב שבהתחלה לא הייתה שום חשיבה על עסק, שום חשיבה על בעלי עסקים, אלא חשיבה של טל על החיים שלו, על מה יכול לשפר אותם ועשיית הצעד הכי קטן שאפשר כדי לשפר אותם. צעד שלא מסכן אותנו כלכלית (לדוגמה עשרות דולרים בודדים).

לבחון בקטנה ספקים

הצעד הבא של טל בסמוראי אחרי הסיכומים הקוליים של אחרים היה לבנות פלטפורמה בה משתמשים יוכלו לסכם מאמרים משותפים. זה כבר נשמע רעיון גדול אבל גם אותו טל גזר לצעד אחד קטן – אתר קטן של 3 דפים. טל הכין את כל העיצוב של האתר והעלה אותו ל-Upwork, וסיכם עם ספק על עלות של 150 דולר עבור האתר.

מה טל בדק בשלב הזה? קודם כל טל רצה לקבל תחושה. שמשהו זז, שמשהו עובד, משהו מייצר תנועה. קודם בשבילו ואחר כך גם בשביל הקהל – האם הצורך הזה פוגש עוד אנשים לפני שאני בונה פלטפורמה. דבר נוסף, טל בדק גם את ההתקשרות עם הספק שלו. במקום לחתום עם ספק שאנחנו לא מכירים על אתר גדול ששווה אלפי דולרים (במינימום), טל סיכן רק 150 דולר (סכום יחסית קטן ושפוי בעולם בניית האתרים) כדי לבנות אמון ראשוני עם הספק. האם כיף לעבוד איתו? האם אפשר לסמוך עליו? האם הוא מדלוור בזמן? איזה שאלות הוא שואל? וכו’.

בפרוייקטים אחרים טל הגדיל ראש ופנה ל-3 ספקים שונים שיעשו את אותו דבר, רק כדי לבחור בסופו של דבר את הספק הנכון. נכון שזה אומר להשקיע פי 3 כסף, אך בסכומים קטנים זה יכול להוסיף המון לבטחון שלנו בבחירת הספק כבר בשלב מוקדם. טל אוהב לתת גם צ’אנסים לספקים פחות מוכרים בפלטפורמה שמציעים את שירותם בחינם כדי לצבור מוניטין (והוא בכל מקרה משלם תמיד על השירות גם אם הוצע בחינם או בסכום מועט).

עם מי לעבוד?

מנהל הפיתוח של טל חגג לא מזמן את טקס האורז לבת שלו. אצלם בתרבות, ברגע שתינוק או תינוקת מתחילים לאכול ולא רק לינוק, יש טקס שלם שבו דווקא הדוד הוא הראשון שמאכיל את העולל הקטן.

הסיפור הזה בא להדגים עד לאן אנחנו יכולים להגיע מבחינת האנשים והתרבות.

זה לא משנה מאיפה הבנאדם שהציע את השירות (עד גבול מסויים). ככל שאנחנו מתקדמים, אנחנו מבינים שיש אנשים שאיתם הפער התרבותי הוא גדול יותר, אבל לטל לא משנה האם זה פיליפיני, אנגלי, אמריקאי, אוקראיני או הודי. וכן, יש (הרבה) הודים שיודעים אנגלית, בואו נצא מהנחות היסוד שלנו.

עם מי כדאי לעבוד? עם מי שנותן את התמורה הטובה ביותר. עם מי שמציע למשל הצעות לשיפור לתוכנית שכתבת. עם מי שהצלחנו לפתח איתו מערכת יחסים טובה.

אבל איך מוציאים לפועל פרוייקט לקהל ישראלי?

את חלק ממערכות המודיעין של משטרת ישראל, עיצב מעצב ארגנטינאי שטל בחיים לא ראה, ושלא יודע עברית. זה אשכרה דרמטי ומוזר, אבל זה אכן ככה. טל הצליח לשכנע גורמים במשטרה לעשות את זה בצורה כזו גם במגבלות בטחון המידע, הוא פשוט סיפר לספק שלו סיפור אחר בהקשר המערכת.

ניתן להתגבר בחלק מהמקומות על מכשולי השפה. זה נכון, לא נוכל לגייס ספק בUpwork בשביל כתיבת תוכן בעברית (לפחות לא בסכומים שדוברו כאן), אבל יש הרבה מאוד דברים שכן אפשר לעשות. בפרוייקט עם המשטרה טל שלח למעצב טקסטים בעברית ואמר לו איפה למקם אותם. ככל שהם עבדו יחד (הרבה שנים) המעצב גם ידע לבחור פונטים בעברית בלי לדעת עברית, אלא רק מהחוש העיצובי והגרפי.

ואיך אפשר לנצל את זה ללמידה?

פרוייקט צד יכול להיות גם למידה של ממש. טל שכר ב-Upwork מישהו שיעלה איתו לשיחת זום של שעה וילמד אותו על NFT. ממרוקו! מומחה לתחום! הסיבה היא שטל רצה ללמוד על NFT ולא מצא שום מקור מידע מספיק מסודר כדי ללמוד על זה בעצמו. לכו תמצאו מומחה NFT בישראל שישב איתכם לשעת הרצאה אישית על התחום בסכום סביר.

לכל צורך שהוא, כנראה שיש לפחות אדם אחד בעולם שיכול לעזור לנו, כל עוד מסכימים על התנאים. גם אם אנחנו רוצים ללמוד משהו חדש, גם אם אנחנו לא יודעים לבצע משהו, אפשר לבקש במסגרת הפרוייקט להקליט סירטון וידאו של תהליך העבודה, או אפילו לעלות לזום עם המבצע כדי ללמוד איך לעשות את זה בעצמנו. או לקבוע שעה של הרצאה אישית

להעמקה נוספת

😲רוצים לשמוע יותר? לזמן מוגבל בלבד! קוד ההנחה ״טל מוסקוביץ׳ שלח אותי!״ יסדר לכם 50% הנחה על מחיר הקורס “להטיס את העסק עם פרילנסרים” באתר של טל פלורנטין!

טל פלורנטין בלינקדאין, בפייסבוק, באתר

חווית משתמש עם טל פלורנטין

למידה מעשייה עם אייל נגב

אהבתם? שתפו!

למידה מתמשכת מתחילה כאן

למה ללמוד לבד כשאפשר ללמוד ביחד?

כל מה שלא מדברים עליו

כל האמת על ניהול קריירה בפיתוח, וטיפים פרקטיים ייחודיים

מהניסיון שלי, בניוזלטר שבועי

רגע! הקישור לקבוצה כאן

כיף שהצטרפת! 🎉

לנוחיותך, אם נרשמת מהמחשב, הקישור כבר אצלך במייל