"תגיד טל, איזה ציוד צריך בשביל פודקאסט?"
לא עובר שבוע בלי ששואלים אותי את השאלה הזו. וכמובן שאני נחמד, וכמובן שאני עוזר לעולם, אך אני מוצא את עצמי כותב כל שבוע את אותו הדבר.
אז החלטתי לכתוב פעם אחת, באריכות, את כל הידע שצברתי בנתיים בנושא ציוד לפודקאסט.
אבל לפני שתמשיכו לקרוא, מבקש מכם לקרוא בזהירות את הדיסקליימר הבא –
להתחיל מהדבר הכי פחות חשוב
אני חושב שהציוד זה הדבר הכי פחות חשוב כשמתחילים פודקאסט.
משום מה אנשים כל כך מפחדים מהציוד, מה-RSS, ורבים לא מתמקדים במה שבאמת חשוב- המסר שאותו אנחנו רוצים להעביר, הקהל יעד שאנחנו רוצים שישמע, והאסטרטגיה שמחברת ביניהם. בתכל'ס, פודקאסט אפשר להתחיל עם אפליקציית הקלטה פשוטה בסמארטפון, עם אוזניות שעובדות חלקית. מעודד אתכם להתחיל פשוט עם מה שיש.
אז הטיפ הראשון שלי הוא שעד שאין לכם מסר מהודק, עד שלא הגדרתם את החזון ואת קהל היעד, עד שאין לכם רשימת רעיונות של 10 פרקים קדימה- עזבו את הציוד בצד. עזבו את הRSS, עזבו את השם ואת הלוגו ואת כל המסביב. כי המסר הוא העיקר.
אם תרצו לקרוא את המדריך ה(קצת פחות מעודכן) שלי לגבי הפקת פודקסט מאפס, מוזמנים לפוסט האורח שלי אצל יונית צוק.
ובכל זאת, בואו נדבר על ציוד. רק על ציוד.
למי מדריך זה מתאים?
ההמלצה שלי קולעת למכנה המשותף של רוב מי ששאל אותי לגבי ציוד. אתם מקליטים בבית, באיזור שאיננו מטופל אקוסטי. לרוב אתם תקליטו עם עוד מישהו (אורח או מוביל נוסף), ולפעמים אתם אפילו מקליטים מרחוק.
במדריך אתן אופציות לכל המקרים: מגיש.ה יחיד.ה ללא ריאיונות, שני דוברים או דוברות, או יותר. דרך הרשת, פנים אל פנים, וכמה דרגות של ציוד לכמה גדלים של כיסים.
במדריך לא אפרסם לינקים אלא רק שמות של מוצרים. הסיבה היא שהלינקים מתעדכנים ומתחלפים, על אחריותכם להשוות מחירים ולקנות את האופציה הטובה ביותר עבורכם, בין מחיר לזמן הגעה. בהמשך אפרט בין אילו מקומות משווים מחירים.
מיקרופון
נתחיל כמובן באביזר הכי בסיסי. אמליץ כאן רק על מיקרופונים דינמיים שמתאימים לחלל שהוא לא אקוסטי במיוחד. יש פודקאסטרים שמשתמשים גם בקונדנסרים (מיקרופונים שמצריכים סביבה אקוסטית), אך הם לא מתאימים לרוב האנשים ומפיקים תוצר מאכזב. ממליץ לכם לחפש את דגם המיקרופון ביוטיוב, לשמוע בדיקות סאונד והשוואות בין המיקרופונים.
Behringer XM8500
המיקרופון הכי בסיסי כמעט שיש בשוק. סאונד די טוב, ולגמרי מספק את רוב הפודקאסטרים המתחילים. מיקרופון זה הוא בעל חיבור XLR ישירות לממשק קול מקצועי. העלות שלו היא בסביבות 120 שקל באתרים מחו"ל, אבל הקאץ׳ הוא שהוא מגיע בתצורתו הבסיסית ללא כבלים, ללא מעמד שולחני וללא ספוג. את כל אלה אפשר להשלים די בקלות, אדבר על כך בהמשך.
Samson Q2U או ATR-2100
שני מיקרופונים מאוד דומים, בעלות של כ-350 שקל מחו"ל. הוא בעל חיבור כפול, גם usb וגם XLR לממשק קול.
ממליץ עליו במיוחד לשני מקרים: הראשון, אם אתם בהתחלה מקליטים עם עצמכם (ללא אורחים או מרואיינים), זה הציוד הכמעט יחידי שאתם צריכים. חברו אותו כ-usb למחשב. השני, בזכות החיבור usb ושקע אוזניות מובנה, נוח מאוד גם לשלוח אותו או להשאיל אותו למרואיין מרוחק. שני הסוגים המתחרים מגיעים קומפלט- מיקרופון, כבלים, סטנד שולחני. תבחרו במה שיותר זול כרגע.
מיקרופון זה מאפשר גם הרחבה עתידית של הציוד לציוד מקצועי יותר, בזכות שקע ה-XLR המקצועי. אידיאלי להתחיל ממנו ולהתרחב בהמשך. בגלל זה אני מאוד ממליץ עליו לפודקאסטר מתחיל, קנייתו אף פעם לא תהיה מיותרת.
Shure SM58
מיקרופון XLR למשקיענים, מחירו עומד על כ-450 שקל מחו"ל. רובנו לא צריכים אותו, הוא נשמע מצוין, אבל ההצעות הקודמות נשמעות לא פחות טוב. אם אתם רוצים להרגיש שקניתם את ההכי טוב במחיר סביר פחות או יותר, תהנו.
גם מיקרופון זה מגיע בסטנדרט ללא כבל, סטנד או ספוג.
מעליאקספרס - Beta58A (אני מקליט איתו) ו SM58
קודם כל, Beta58A הוא קצת דומה לSM58, אבל קצת יותר "פתוח" בסאונד הגבוה. יש לו צבע סאונד מאוד מעניין.
עכשיו, את שני המיקרופונים האלה ניתן למצוא ממש בזול בעליאקספרס- במחיר של 100 שקלים לחתיכה (בלי כבל או סטנד). איכות הבנייה שלו ממש טובה, מגיע עם נרתיק מעור כמו מיקרופון אמיתי, הוא כבד, לא פלסטיקי, והוא נשמע ממש ממש טוב. ככה"נ הם לא המיקרופונים המקוריים, ייתכן והם עודפים מהמפעל המקורי, בפוסט הזה בקהילת הפודקאסטרים הועלו כמה השערות, ומההמלצה שם אני קניתי את הBeta 58A.
התאהבתי בצבע קול שלו ורוב הפרקים שלי בפודקאסט הוקלטו איתו. כן כן, מיקרופון ב-100 שקל, ייתכן שאיננו מקורי, אבל זה המיקרופון הראשי שלי. בחנות הזו ובחנות הזו מוכרים אותם או שפשוט חפשו את השם של הדגם בחיפוש.
השוואות יוטיוב בין המיקרופונים
אני מאמין שאין יותר טוב מאשר משמע אוזניים. צירפתי פה מספר לינקים לסרטונים שמשווים בין המיקרופונים שהצעתי. יש עוד כל כך הרבה ביוטיוב, פשוט חפשו.
Samson Q2U vs Behringer XM8500
השוואה שלי בין הSamson Q2U ל – Beta 58A שקניתי בעליאקספרס
ממשק קול (או כרטיס קול, או מכשיר הקלטה, או "מיקסר")
הדבר הזה שקרוי בכל כך הרבה שמות נצרך כשמשתמשים ביותר ממיקרופון אחד בהקלטת פנים אל פנים. הממשק כולל מספר שקעי XLR, שקע אוזניות אחד או יותר, ויציאת usb למחשב.
אחת השאלות שחוזרות על עצמם היא האם אפשר לחבר שני מיקרופוני usb או יותר מהסוגים שעליהם המלצתי ישירות למחשב, אז התשובה היא שלא כל מחשב סוחב את זה, לא כל מחשב מתאים לזה ומראש לא ניסיתי זאת אף פעם.
אני מציע כאן 3 דגמים של חברת Behringer לצרכים שונים (מספר מיקרופונים). חברה זו משלבת בין אמינות למחיר יחסית זול, והממשקים שלה מומלצים ע"י הרבה פודקאסטרים. בנוסף, אמליץ לכם בחום על מכשיר הקלטה של חברת ZOOM (לא זו של השיחות וידאו) שלדעתי הכי מומלץ, ובמחיר אפשרי מביא תמורה גדולה בהרבה מההצעות האחרות.
Behringer UMC22
מיועד לחיבור מיקרופון אחד בלבד. אם נתקעתם עם מיקרופון XLR איכשהו ואתם מקליטים לבד ללא אורחים, זה אחלה פתרון. אינני ממליץ לקנות אותו אם אתם מתחילים פודקאסט לבד, אלא לקנות את אחד ממיקרופוני הusb שלא מצריכים ממשק קול אם מחברים רק מיקרופון אחד. פחות סירבול ומקסימום נוחות. אם תרכשו בכל זאת XLR ואת הממשק הזה, הממשק יהיה מיותר כשתרצו להתרחב ל-2 דוברים והלאה.
אפשר למצוא אותו בארץ. מחירו בחו"ל כ-200 שקל כולל משלוח.
Behringer UMC204HD
מאותה סידרה של הקודם, מאפשר חיבור של עד שני מיקרופונים, אפשרות של מונו וסטריאו, מולטי-טראק. למי שלא הבין, הוא מאפשר לשמוע אותי ואת החבר שלי בשני האוזניים ודואג שבהקלטה כל אחד יוקלט בערוץ שונה.
מחירו בחו"ל כ-450 שקל כולל משלוח.
Behringer UMC404HD
בול כמו הקודם רק לעד ארבעה מיקרופונים. השתמשתי באחד כזה במשך כשנה וחצי, מאוד אמין ועשה את העבודה. מחירו בחו"ל כ-700 שקל כולל משלוח.
כן אגיד שלא כל תוכנת הקלטה תומכת בהקלטת מולטיטראק של ארבעה ערוצים. לדוגמה אודאסיטי לא תומכת בזה. מה שכן, הבעיה היא בוודאות תוכנתית, ופשוט כדי להקליט ארבעה מיקרופונים במולטי טרק תצטרכו תוכנה אחרת.
ZOOM Podtrak P4- הכי מומלץ!!!
אם אתם מעוניינים באולר השוויצרי של עולם הפודקאסטים, זה ממש זה. המכשיר הקטן והגאוני הזה מאפשר להקליט עד 4 מיקרופונים, הקלטה על גבי כרטיס זיכרון בחלוקה לרצועת (מולטיטראק), ומאפשר יכולות נוספות: מתפקד גם כממשק קול עם הקלטה למחשב לכל דבר (כמו הקודמים), ארבעה שקעי אוזניות, ארבעה מקשים לתכנות סאונדים כמו סטגדיש ומחיאות כפיים, אפשרות לחבר טלפון נייד עם כבל מיוחד ולהקליט שיחת טלפון, וזה פשוט מכשיר מדהים.
קניתי אותו לאחרונה ואני נהנה מכל רגע. עם כבלים נכונים- הוא יאפשר את הקלטת פרק הלייב שלי על הבר, במקביל ללייב בפייסבוק, הקלטת הפרק על הכרטיס זיכרון ושמיעת השיחה במערכת ההגברה של הבר. מחירו כ-1000 שקלים מחו"ל כולל משלוח. למכשיר הקטן-ענק הזה יש גם אח גדול, Podtrak P8, שמאפשר עד שישה מיקרופונים ויכולות נוספות.
ממשקי קול ביוטיוב
ביוטיוב תוכלו למצוא השוואות בין הדגמים שהצעתי לדגמים אחרים (שלא הצעתי במדריך זה), ובעיקר סרטוני הדרכות, בדיקות, ביקורות וכו'
ציוד השלמה (אוזניות, ספוגים, כבלים, סטנדים)
עד עכשיו התעסקנו בציוד העיקרי, עכשיו ארחיב טיפה על הציוד הנוסף שאנחנו צריכים.
אוזניות
לרוב מספיק זוג אוזניות אחד לכם כמגישים. הם נועדו כדי לשמוע אתכם ואת הדוברים הנוספים, ובתכלס זה מספק. מי שרוצה לפנק גם את הדוברים הנוספים באוזניות, זה מצריך כבר מפצל/מגבר אוזניות.
לא אדון באוזניות ופיצולים כאן, אוזניות גדולות סטנדרטיות אמורות לעשות את העבודה. רק שיהיו עם כבל (לא אלחוטיות).
מתאם אוזניות
אם רכשתם ממשק קול מסוג UMC (מהאלה שהמלצתי למעלה), שקע האוזניות שלו הוא רחב וגדול יותר משקע aux שכולנו מכירים, ולכן צריך מתאם שעלותו בארץ 10-20 ש"ח. חפשו בגוגל "מתאם 6.35 סטריאו זכר 3.5 סטריאו נקבה"
כבלים למיקרופונים - כבל XLR
כפי שתיארתי מעלה חלק מהמיקרופונים מגיעים ללא כבלים. תמיד כדאי לבדוק עם מה החבילה מגיעה. אתם צריכים כבל XLR לכל מיקרופון, 2-3 מטר יספיקו בהחלט. חפשו והשוו מחירים. ואל תקנו סתם משהו יקר מצופה בזהב וכל החרטא הזו, קחו משהו טוב באמצע מבחינת מחיר.
סטנדים למיקרופונים
כפי שכתבתי מעלה, חלק מחבילות המיקרופונים באות ללא סטנד. גם הסטנד שמגיע כחלק מהחבילה הוא נחמד, אך לא יותר מזה. יש מגוון רחב מידי וגם כאן אני בוחר שלא להמליץ. נסו לחפש ולראות מה נראה לכם מספיק טוב. יש סטנדים שולחניים, יש ריצפתיים, יש כל מיני פתרונות של מניעת רעד- אני למדתי שזו לא פונקציה כ"כ משמעותית. לכו על מה שנראה לכם.
ספוגים ופילטרים למיקרופונים (Pop Filters)
תקנו עשיריית ספוגים בשקל וחצי מעליאקספרס. לא צריך יותר מזה, ואפילו יש מלא מלא צבעים.
יש גם פילטרים מקצועיים יותר שנקראים Pop Filter שמסננים מעט מהרעשים המתפוצצים של פ', ש', ק, צ' וכאלה. המלצתי היא לחכות עם זה, זה לא נצרך בשלב ההתחלתי ולא מאוד משמעותי אם מתרחקים מעט מהמיקרופון בהקלטה.
איפה משווים מחירים?
עבור מיקרופונים, ממשקי קול והקלטה– חלקם יש בארץ, ואם לא אני ממליץ על האתרים הבאים מחו"ל: אמזון ארה"ב, אמזון בריטניה, Thomann, b&h. בחנות הזו ובחנות הזו בעליאקספרס מוכרים את הBeta 58A וה-SM58 שעליהם המלצתי קודם. או שפשוט חפשו את השם של הדגם בחיפוש.
עבור אוזניות, אפשר איפה שאתם קונים את הציוד הכבד יותר, אפשר ללכת לחנות מחשבים ולצאת עם זוג אוזניות שמתאים לכם.
עבור שאר הציוד המשלים (כבלים, סטנדים, מתאם אוזניות, ספוגים)- יש בארץ, יש באתרים של הציוד הכבד, אבל עליאקספרס הכי משתלם מבחינת מחיר. פשוט בשאר המקומות זה סתם יקר, וזה לא הציוד העיקרי שאנחנו צריכים שיהיה סופר דופר איכותי.
מילה על הקלטה מרחוק
כדי להקליט מרחוק מן הסתם תצטרכו לדאוג שבשני הצדדים יש מיקרופון טוב ואוזניות טובות, כדי למנוע זליגת סאונד (eco) ביניכם. אני דאגתי לזה ע"י השאלה של אחד מהSamson q2u שלי.
תוכנת zoom לא מיועדת להקלטת פודקאסטים מרחוק. היא לא מפרידה לרצועות שונות, איכות הסאונד שלה זוועתית, ואין לה שום נצילות במקרה של קצר בתקשורת האינטרנט. פתרונות טובים יותר יכולים להיות Zencastr (פחות התלהבתי מאיכות הסאונד שם, אך יש להם גם חבילות בחינם), Squadcast (שם אני הקלטתי, מדהימים!), Riverside.fm (חברה ישראלית), iris.fm.
מילות סיכום
עוד פעם אגיד – ציוד זה השלב הסופי. ממליץ להתחיל את החשיבה על פודקאסט מכאן.
הטיפ הכי טוב: להתחיל בקטן, לשאול, להסתכל ביוטיוב ולהבין לפני הכל מה הצורך שלכם. אם אתם לא לחוצים אני ממליץ בחום לא לקנות בארץ, זה יכול להגיע למאות שקלים חיסכון. בנוסף, גם קנייה לא זהירה ולא מדוייקת לצרכים שלכם יכולה לעלות הרבה.
כן אסייג את דבריי ואגיד שאם אתם רציניים בעניין של פודקאסט, ואתם מראיינים או מגישים יחד, ממליץ לכם לשקול בחום את מכשיר ההקלטה Podtrak P4 למרות שהוא יקר יותר מהאחרים. המכשיר הזה עשה לי חיים נפלאים!
בהצלחה!