ללמוד מפודקאסט? אפשר לעשות את זה טוב יותר

אני לומד מפודקאסטים כל הזמן. תמצאו אצלי בפלייליסט לרוב פודקאסטים שבאמת אפשר ללמוד מהם: על טכנולוגיה, שיווק, ניהול מוצר, למידה. אני חושב שיש עוד אנשים רבים כמוני ששומעים פודקאסטים כדי להעמיק את הלמידה שלהם, עד כדי כך שזו המטרה העיקרית שלהם בהאזנה לפודקאסטים. 

אבל זה לא תמיד עובד.

אני לא חושב שמכל פודקאסט אפשר באמת ללמוד. זה תלוי ברקע שאיתו אני מגיע כמאזין, זה תלוי בתוכן של הפודקאסט, ותלוי לא פחות במגיש הפודקאסט ועד כמה הוא רוצה שזה יהיה פודקאסט שאפשר ללמוד ממנו.

אז איך אפשר ללמוד מפודקאסט בצורה טובה יותר? איך אפשר לבנות פודקאסט מותאם יותר ללמידה? המשיכו לקרוא את הטיפים שלי למאזינים ולפודקאסטרים.


איך תהליך למידה עובד? ומה הבעיה עם פודקאסטים?

תהליך למידה נבנה כמו בניין. אנחנו תמיד מתחילים מהיסודות, בונים את הקומה הראשונה, השנייה וכך הלאה. אם נחשוב על זה טיפה, אנחנו נשים לב שבעת למידת תוכן חדש לגמרי אנחנו מנסים תמיד לקשר אותו לתוכן אחר שאנחנו כבר מכירים, לבניין שכבר בנינו. ככה המוח שלנו עובד, לפי תיאוריות למידה מקובלות כיום.

למידה היא תהליך סדור. אני לא חושב שיש לה סוף, אבל בוודאי יש לה התחלה. אם למידה היא תהליך סדור גם עזרי הלמידה צריכים לשקף לפחות את נקודת ההתחלה. לכן קל לנו מאוד ללמוד בעזרת סיפורים (כי תמיד לסיפור יש התחלה) או מספר קריאה (כי יש לו התחלה). קורס אונליין מושלם מהבחינה הזו, וגם עזרי למידה אחרים. אנחנו חייבים את נקודת ההתחלה כדי לדעת לחבר אותה לבניין קיים, או ליצור עבורה בניין חדש במוח שלנו.

הבעיה עם פודקאסטים ועם בלוגים היא שלא תמיד יש להם נקודת התחלה, וגם אם כן היא לא תמיד שקופה לנו. לא תמיד הפרק הראשון בפודקאסט מתחיל מאפס, לא תמיד הפרקים נבנים שלב אחר שלב או קשורים בכלל זה לזה, לא תמיד אנחנו כמאזינים מצליחים לקשר בין מה ששמענו עכשיו לתוכן שאנחנו כבר מכירים, לבניין במוח שלנו. ואז אנחנו לא לומדים.


רוצים.ות ללמוד טוב יותר באמצעות פודקאסט?

יופי! גם אני! תמיד!

עכשיו תקשיבו, לא תמיד קל ללמוד מפודקאסטים. אם שמעתם פודקאסט לאחרונה ולא הבנתם מילים מסוימות, לא הבנתם מושגים, טיפים שנתנו המגישים הרגישו לכם כמו עלה נידף באוויר, אתם בטח מבינים אותי. ייתכן וזה לא הפודקאסט המתאים עבורכם (כרגע), ייתכן שאפילו כדאי לכם להתחיל ללמוד ממקור אחר ולחזור בשלים יותר.

פודקאסטים הם מעולים ללמידה מתי שיש לנו רקע בסיסי פלוס בנושא, מתי שצברנו מספיק ידע בשביל נקודת התחלה. למשל, יש הרבה פודקאסטים שעוסקים בתפקידים בהייטק: מנהלי מוצר, מפתחים, שיווק וכדומה. אם את מנהלת מוצר מתחילה פלוס, אם אתה רוצה להיות איש שיווק וקראת הרבה חומר לבד – פודקאסטים אכן יקדמו אתכם.ן מאוד. גם אם תשמעו הרבה מאוד פרקים בנושאים האלה בסוף תבינו על מה מדובר, ותתקדמו.

בכל זאת יש לי הצעה בשביל כולנו. אם נחזור לבניינים שלנו, לפעמים פודקאסטים בונים לנו קומות באוויר: קומה חמישית, ואז קומה שביעית, ואז קומה 50. לא רק שקשה לנו לחבר בין הקומות, קשה לנו להבין איפה הקומה הראשונה. בואו נהיה אדריכלי הלמידה של עצמנו, בואו נבנה את הבניין שלנו נכון. אם יש מושג שאיננו מבינים אותו, נרשום אותו בצד ונחפש עליו מידע, כך נבנה את הקומות הראשונות שלנו. אם יש טיפ או תהליך שלא הבנו בפרק, אנחנו נשלח מייל עם שאלות למגישי הפרק, כי כך נוכל לבנות את הקומות הראשונות שלנו.

אם לא נעשה את זה אולי נרגיש שלמדנו, אבל לאחר זמן מה פשוט נשכח את זה. כי למידה חייבת להתחיל מהקומות התחתונות, חייבת להיות מחוברת לקרקע (או לבניין) ולא להשאר באוויר.

Photo by Juja Han on Unsplash


רוצים.ות ליצור פודקאסט מלמד?

יופי! גם אני! תמיד!

עכשיו תקשיבו, בתכלס הכוח בידיים שלנו, הפודקאסטרים. אם אחת המטרות בפודקאסט שלנו היא ללמד אחרים, אנחנו חייבים לחשוב על המאזינים שלנו.

מומלץ מאוד לבנות את הפודקאסט כסוג של תהליך מפרק לפרק, להתחיל מפרקים בסיסיים ולהתקדם לאט לאט. כך נעזור למאזינים שלנו לבנות את הבניין שלהם. זה ממש לא יבטיח שהמאזינים יקשיבו לפודקאסט שלנו בדרך הזו כי לא נוכל למנוע מהם לדלג בין פרקים, אך הסדר יכול להיות ממש חשוב וקריטי ללמידה, כמו בספר או בקורס אונליין.

עכשיו, ברור לי שלא קל ואולי בלתי אפשרי ליישם את זה מאפס. אבל גם אם נחליט להוציא מיני סידרה עם נקודת התחלה ברורה, גם אם נזכור כל הזמן להזכיר פרקים קודמים ורלוונטים שאליהם המאזינים יכולים לחזור ולבנות בסיס רחב. גם אם נזכור להסביר מושגים, הגדרות או מאיפה המסקנות שלנו נובעות במהלך הפרק, כבר עשינו שינוי גדול שישפיע על יכולת הלמידה של המאזינים שלכם.

כך אני בונה את הפודקאסט שלי – סקילס. התחלתי מפרקים שחשבתי שהם פרקי בסיס, אני מתווך בין המאזין שלי למרואיינ.ת המקצועי.ת שלי ולהסביר אותו דבר במילים אחרות. אני מקשר ומפנה לפרקים קודמים שמהווים עבור המאזינים שלי את הבניין של הפודקאסט שלי, ואני משקיע גם בסיכומים נרחבים לפרקים כאן באתר שמפנים למקורות ידע נוספים.

ככל שנחשוב יותר בצורה של בניית בנייני למידה, ככל שניתן דגש בבסיס ובקומות התחתונות, כך נוכל לעזור למאזינים שלנו ללמוד בקלות, כך נרוויח קהל חדש ונשמור על הקהל הקיים.

 

אהבתם? שתפו!

למידה מתמשכת מתחילה כאן

למה ללמוד לבד כשאפשר ללמוד ביחד?

כל מה שלא מדברים עליו

כל האמת על ניהול קריירה בפיתוח, וטיפים פרקטיים ייחודיים

מהניסיון שלי, בניוזלטר שבועי