fbpx

אפשר ללמוד מיומנויות רכות?

אפשר ללמוד מיומנויות רכות. 

כאילו, באמת אפשר. עכשיו אתם יכולים לגלגל לעמוד הבא. בעצם, אספר כאן על איך עושים את זה – אז תישארו.

כשיצאתי לדרך עם הפודקאסט Skills עברתי על מחקרים מעודכנים, פוסטים רחבים באינטרנט, ויצאתי עם רשימה גדולה מאוד של מיומנויות שארצה ללמד בפודקאסט. הרשימה הכי רחבה שמצאתי נמצאת בפוסט הזה של סת' גודין 

האמת, לא באמת ידעתי איך אני אעשה את זה. איתרתי לכל נושא אישיות ייחודית, שלטעמי תדע גם ללמד אחרים ולהביא עימה טיפים מועילים ליישום. לאחר כמות פרקים נכבדת חזרתי עם כמה מסקנות בשבילכם.

אם הגעתם לכאן אני מניח שפגשתם פעם במושג "מיומנויות רכות", ואתם מבינים את חשיבותן. אחרת – ממליץ לכם להתחיל מכאן או מכאן


רגע, זה באמת אפשרי?

מיומנות, רכה כקשה, היא יכולת נרכשת, ולכן אפשר ללמוד וללמד אותה.

עכשיו, המשפט הזה נכון מכיוון שלמידה הוא אחד המושגים הרחבים ביותר על הגלובוס. לאורך השנים חוקרים רבים חקרו אודות למידה, ניסו להבין איך היא עובדת, וגם אני ניסיתי להבדיל אותה מחינוך.

מיומנויות רכות נלמדות ע"י למידה אחרת. אחרת ממה?


תשכחו מה שלמדתם

פעם אחת, לפני אלפי שנים, באו גופים שקרויים "בית ספר" והשתלטו על הלמידה. הם הגדירו סט של מיומנויות שצריך ללמוד כדי להתקדם בעולם (של אז!) הקרוי STEM: מדע, טכנולוגיה, הנדסה ומתמטיקה. באופן לא מפתיע – כשאנחנו חושבים על מיומנויות קשות אלו המיומנויות הראשונות שקופצות לראשנו, ולצערי הרב – כשאנחנו חושבים על למידה, אנחנו חושבים פעמים רבות על בית ספר.

הרבה פעמים כדי ללמוד משהו חדש (או מחדש), אנחנו צריכים לשכוח מתבניות שמקבעות אותנו ומונעות מאיתנו להתקדם. מושג ה-Unlearning מדבר בדיוק על זה.

אז הבה נשכח איך למדנו בבית הספר, בואו נלמד מחדש מהי למידה, בואו ניווכך שפנים רבות לה.

Photo by @theexplorerdad on Unsplash


מישהו לרוץ איתו

מצאו לכם אדם שמומח.ית במיומנות שאתם רוצים ללמוד. אחת מהאורחות בפודקאסט זו אופציה מעולה, זה יכול להיות גם מישהו אחר, מהסביבה הקרובה לכם. האישיות שבחרתם יעזור לכם ללמוד בשתי דרכים בסיסיות: חיקוי והפניית תשומת הלב שלכם.

אחת הצורות הבסיסיות של למידה היא חקיינות. מיומנויות רכות נראות לעיתים ככישרון טבעי, אבל האמת שאנחנו נולדים עם פחות "כישרונות" משנדמה לנו. שימו לב לדרך בה המנטור.ית שבחרתם מוציא לפועל את המיומנות הזו – גם בעשייה עצמה, וגם באופן בו הוא מדבר עליה – סיפורים, פוסטים בפייסבוק כדומה. נסו להבין איך המיומנות באה לידי ביטוי בדרכו ונסו לחקות אותה.

אני מאמין שכל תחילת למידה של מיומנות רכה מתחיל בתשומת לב – לתהליך שאתם עושים, להתנהגות שלכם, לצורה בה אתם מתבטאים וחושבים. הסביבה שלנו ובפרט האדם שבחרנו יכול להסיט את תשומת ליבנו להתנהגויות מסוימות, לכוון אותנו לדרכי חשיבה אחרות. 

עקרונות מנחים מסויימים יעזרו בהסטת תשומת הלב שלכם, ויחד עם החיקוי של המנטור שלכם – אתם כבר תתניעו את תהליך הלמידה שלכם קדימה. אלו בדיוק הקווים שמנחים אותי בלמידה שלי ובדרך בה אני מנחה את הפודקאסט.


פייק איט

בהתחלה זה ירגיש לכם מאוד לא אותנטי ומקובע. ייתכן ולא תצליחו ליישם את כל העקרונות בבת אחת, זה לגמרי בסדר. גם כשלמדנו ליסוע על אופניים לפעמים לא הצלחנו לדווש, ולפעמים כן.

המשפט "Fake It Until You Make It" לא מאוד אהוב עליי, אבל זו דרך יעילה ליישם התנהגות חדשה. המשפט מדגיש את עיקרון ההתמדה – אנחנו חייבים להתמיד, להתקדם ולתרגל את מה שלמדנו. זה אומר להשקיע בכך זמן ומחשבה, זה אומר לעשות רפלקציה לעצמכם על ההתנסויות שלכם. זה אומר, הרבה פעמים, להיות חכם בדיעבד. אין מה לעשות – ככה מתקדמים.


הרחיבו את סביבת הלמידה

התחלנו ממנטור או מומחה אחד, אבל זיכרו תמיד שכל אחד נותן ביטוי אחר בתוכו למיומנויות שלו. למשל – יש הרבה צורות להנהגה, או עמידה מול קהל, סטוריטלינג, יצירתיות, פתרון בעיות. נסו ללמוד גם מאחרים, במיוחד אלה שחושבים אחרת מכם – בעלי זווית אחרת. צורת החשיבה שלהם תאתגר אתכם, תגרום לכם להתעמק ולהרכיב את הגירסה שלכם למיומנויות אלה.

מתי שאתם מרגישים מספיק מוכנים – נסו לקפוץ מעל הפופיק וללמד גם אחרים בתובנות שלכם. מנסיון של רבים – ללמד אחרים מעמיק את הלמידה שלכם וגורם לכם להתנסות בה באופן אחר. וגם – ללמד אחרים זו מיומנות בפני עצמה, וכך הרווחתם כפליים 🙂

Photo by @theexplorerdad on Unsplash


הגדירו מטרות

נוח לנו לחשוב על מיומנויות רכות כמקשה אחת, אבל האמת היא שהן מאוד מגוונות, שונות, וכנראה אף אחד מאיתנו לא צריך את כולן. רובנו נהיה ממש בסדר אם נלמד או נשפר רק חלק מהן.

מהניסיון האישי שלי אי אפשר לצאת למסע למידה של מיומנויות רכות, בניגוד למסעות יפים ללמידת מתמטיקה ומדעים שנקראים תואר אקדמי. הסיבה היא שמיומנויות רכות תמיד תלויות הקשר, הן תמיד חלק מעשייה גדולה ורחבה יותר. הן הקסם הזה שהופך את מה שאתם עושים לטוב יותר.

אני למשל הגדרתי לי מטרה: לבנות את עצמי, ובשל כך החלטתי להתנסות בהרבה דברים. כך למדתי לצאת מאיזור הנוחות, להיכשל ולקום, ולחשוב אחרת. כיום אני מנסה לפתח מיומנויות רכות אחרות הקשורות באינטגרציה עם אנשים, כי התפקיד שאני שואף אליו כולל עבודה מרובה עם אנשים.

תגדירו מה היעד שלכם- מה אתם רוצים לעשות? לאן אתם שואפים להגיע? ובדרך אל היעד שלכם שימו לב למיומנויות הרכות שרכשתם בדרך, או שאתם צריכים ללמוד. 

יש לכם טיפים משלכם? ספרו לי!

אהבתם? שתפו!

למידה מתמשכת מתחילה כאן

למה ללמוד לבד כשאפשר ללמוד ביחד?

קחו את הלמידה צעד קדימה!

טיפים פרקטיים ייחודיים בקבוצת הוואטספ השקטה