fbpx

לבנות את עצמי – מאיפה מתחילים?

בגיל 22 גם אני הגעתי לצומת הזו – לרצון "לבנות את עצמי".

אז עוד לא ידעתי מה זה אומר. לבנות את עצמי באיזה הקשר? לבנות את הקריירה שלי? את המנטליות שלי? את החיים שלי? למצוא את הייעוד שלי? את המקום שלי בעולם?

לאט לאט ראיתי שהרבה מבני הדור שלי מגיעים לאותה הצומת. 

עד עכשיו רובנו היינו במסגרות שבהם אמרו לנו בדיוק איך צריך להתנהג, מה צריך לעשות ולאן צריך לשאוף. בבית הספר ידענו בדיוק מתי יגיע המבחן הבא, ובערך מה צריך לעשות כדי להצליח בו. הצבא הוא לפעמים מסגרת קשיחה הרבה יותר, בה צעירים רבים לא מוצאים את ההזדמנות לפתח את עצמם.

ה"חיים עצמם", החופש, יוצרים בלבול מאוד גדול. לאן נפנה? מה נעשה? איך אפשר "לבנות את עצמי"?

בפוסט הזה אנסה לתת כמה עצות מהזווית שלי, נקודות שעזרו לי מאוד בצומת ההחלטה הזו.


למה לא להתחיל מהגדרת מטרות?

"איפה אתה רוצה לראות את עצמך בעוד 5 שנים?" מאיפה אני יודע בכלל?

אותי לימדו שכל דבר טוב צריך להתחיל מהגדרת מטרות. בנקודה הזו מצאתי את עצמי עד כדי כך מבולבל שלא ידעתי אפילו להגדיר את המטרות שלי, ולכן גם לא את דרכי הפעולה.

המטרה שהגדרתי לעצמי באותו הזמן הייתה לבנות את עצמי, ואולי דרכה להתחיל מסע שאינני יודע איך הוא ייגמר. בגלל שלא ידעתי איך עושים את זה, איך בונים את עצמך, גם לא ידעתי לתכנן שלבים, להגדיר דדליין, וכל מה שידעתי על קבלת החלטות פשוט לא היה תקף פה.

הבנתי שגם אפשר לפעמים להתחיל ככה, בלי יעד מוגדר היטב, בלי צעדים קשיחים. פשוט ללכת, ליצור את השביל הייחודי שלנו.

Photo by @esteejanssens on Unsplash


לערער על הנחות יסוד

פעם כולם חשבו שכדור הארץ הוא שטוח, עד שבא גאון אחד שהצליח להוכיח את מה שידוע לכל – שכדור הארץ הוא עגול.

כל חיינו אנחנו מקבלים מהסביבה שלנו מסרים. אנחנו מציירים לעצמנו תפיסת מציאות שנשענת על הרבה מאוד מידע שאספנו בדרך. הידע שאספנו מקבע לעיתים קרובות את המחשבה החופשית שלנו.

הסתכלנו על ההורים שלנו, על אחים בוגרים, על חברים – וניסינו מהם להבין גם את הדרך שלנו. כל אחד מהם נתן לנו הכוונה, שלבים שחייבים לעבור. למשל – תואר ראשון. עכשיו.

קחו את כל הנחות היסוד האלה בעירבון מוגבל. יש לכך שתי סיבות עיקריות.

האחת היא שמה שנכון לחברים שלכם, לאחים שלכם או להורים שלכם – לא בטוח שנכון לכם. כל אדם רואה את עצמו באופן אחר, לכל אדם יש דרך קצת שונה וזה לגמרי בסדר. אל תלכו שבי אחרי חלומות של אחרים, קחו את כל כיווני המחשבה האלה וצרו את כיוון המחשבה שלכם.

הסיבה השנייה היא שהנחות היסוד האלה יכולות להימצא כלא תקפות, כלא מתאימות לימינו אנו. העולם השתנה, הטכנולוגיה הפכה אותו לגמרי למשהו אחר, ואנשים רבים שגדלו במציאות אחרת לא תמיד מצליחים לשנות את כיוון המחשבה שלהם בקלות, ולהתאים את עצמם למציאות החדשה.

הנחת יסוד אחת למשל, היא שכדאי להתחיל מהגדרת מטרות, ואני בחרתי לערער עליה. בדרך גם עירערתי על הקביעה החד משמעית של חבריי הרבים שכדאי ללמוד עכשיו תואר שני, מסיבות שלא דיברו אלי.


לשאול שאלות בלי לחפש תשובות

במהלך המסע שלי שאלתי את עצמי הרבה שאלות, כמו "מה אני רוצה להיות כשאהיה גדול?", "מה היעד הבא שלי?", "ממה אני מפחד?", "איך אדע שאני מתקדם?", "מה מסב לי אושר?".

בכל פעם ששאלתי אותן וניסיתי לגבש תשובה, ראיתי מסך שחור. ניסיתי לחפש להן תשובות מיידיות, עד שהבנתי שלא אמצא אליהן תשובה בקלות. 

שאלות הן מנוע חשוב מאוד לפיתוח חשיבה, רק עצם שאילת השאלה פותחת את המחשבה שלנו, ואנחנו מגיעים למחוזות שלא חשבנו שנגיע אליהם. שאילת שאלות קשות באמת מלווה את המסע שלנו, וזה לגמרי בסדר לא לדעת לענות עליהן באופן ספציפי. התשובות יתחדדו לנו תוך כדי המסע.

תרשו לעצמכם לשאול, לשאול שוב, ושוב. אתם תדעו שאתם מתקדמים ככל שתתמידו עם השאלות שלכם.


לנסות משהו אחר

במשך רוב חיי התעסקתי אך ורק בטכנולוגיה ודימיינתי את עצמי כאיש הטכנולוגיה הכי גדול שיש. תיכנתתי, בניתי אתרים, וזה כמעט הדבר היחידי שחשבתי שאעסוק בו. רק שהגעתי לסיטואציה שבה למדתי אחרת, נחשפתי לתחומים חדשים: חדשנות, יצירתיות, חינוך, וקישרתי את כל אלה לטכנולוגיה.

אנחנו נוטים להישאר באיזור הנוחות שלנו ולא לנסות דברים חדשים, או לא לנסות דברים בדרך אחרת ממה שהיינו רגילים. אני חושב שזה קשור גם ללמידה וגם לעשייה.

אם אתם רגילים ללמוד רק בדרך מסויימת, נסו ללמוד בדרך אחרת, יש כלים רבים לכך היום. למשל, אחרי שלא קראתי ספרים במשך שנים, חזרתי לקרוא ספרים רבים בנושאים שעניינו אותי. פתחתי קורסים בקורסארה, חיפשתי אתרים ובלוגים מעניינים, הרחבתי את יריעת הידע שלי ולמדתי על עצמי דברים חדשים.

גם לגבי העשייה שלכם – תתנסו בדברים שעוד לא עשיתם. תחשבו על משהו קטן שתמיד פחדתם או נמנעתם מלעשות אותו, ולכו לעשות אותו. אתם תלמדו על עצמכם מה אתם אוהבים יותר? מה אתם אוהבים פחות? האם באמת מתחשק לכם להתעמק עוד יותר בדברים שאתם אוהבים? 

אני למשל למדתי על עצמי שאני יצירתי, הומני, והצלחתי לפתח את היכולות החברתיות שלי הרבה מעבר לציפיות שלי. למדתי שאני לא רוצה לעסוק בתכנות כל חיי, אלא לעסוק גם ברבדים אחרים שקשורים לחברה, לאנשים ולא רק לטכנולוגיה.

Photo by @baciutudor on Unsplash


לעקוב אחרי אנשים שמעניינים אותנו

מחקרים רבים מצביעים על החשיבות של מסגרת חברתית כמנוע ללמידה. סביבה חברתית טובה תוכל לאתגר את האמונות שלנו, תוכל למשוך אותנו לכיוונים מסוימים שעוד לא חשבנו עליהם, וגם לחזק כשקשה לנו, או כשאנחנו לא מרגישים בטוחים.

זו הסיבה שאני משקיע הרבה זמן בליצור מסגרות חברתיות כאלה. אני חבר בקהילות פייסבוק שמעניינות אותי, מוביל שכונה בפרוייקט של אנשי העולם החדש, וגם את הפודקאסט שלי פתחתי בסופו של דבר כדי להכיר אנשים מעניינים.

לפעמים הסביבה משקפת לנו רעיונות שאיננו מצליחים לבטא, כמו… מה אני רוצה לעשות בחיים! אנחנו פוגשים באנשים שהופכים עבורנו למודל לחיקוי. נסו לנתח איך הם הגיעו לאן שהם הגיעו, מה הם למדו בדרך, נסו ליצור עימם קשר, ואפילו להציע להם פרוייקט משותף. לפעמים יש לנו הרבה מאוד מה להציע להם.


לעצור לפעמים

המסע הזה, של לבנות את עצמי, עשוי להיות מטלטל. 

הסביבה שלנו והתרבות העכשווית מעודדת אותנו לעשייה רבה ללא מנוחה. כך אנחנו כל הזמן במירוץ להספיק עוד משהו, להירשם לעוד וובינר או קורס, איננו מפסיקים לשנייה.

עלינו לזכור שאחד ממנועי היצירתיות הוא להשתעמם. אנחנו צריכים לעצור הרבה יותר,לעכל את מה שעבר עלינו, לנתח מחדש את הידע שצברנו, לשאול שאלות חדשות ולגבש דרכי פעולה.

אם כל הזמן נהיה בתנועה לא נוכל לדעת שאנחנו נעים בכיוון לא נכון, שלא מועיל לנו. כך אני ניצלתי את הקורונה כדי לנתח מחדש את הכיוון שלי. החלטתי להפסיק את הפודקאסט שלי שעבדתי עליו חודשים רבים, ולתכנן אותו מחדש. רק בעקבות העצירות אנחנו זזים ממקומות שלא מתאימים לנו.

 

מאחל לכולנו הצלחה רבה ב"לבנות את עצמנו". גיבשתי פה מספר דרכי פעולה שעזרו לי, השתדלתי לתת דוגמאות מהדרך שאני עברתי.

אשמח לשמוע על הדרך שלכם, והטיפים שעזרו לכם 🙂

אהבתם? שתפו!

למידה מתמשכת מתחילה כאן

למה ללמוד לבד כשאפשר ללמוד ביחד?

קחו את הלמידה צעד קדימה!

טיפים פרקטיים ייחודיים בקבוצת הוואטספ השקטה