תהיו T – תשלבו ידע עמוק וידע רחב

ידע הוא כוח 💪

מי לא שמע את זה בילדות?

בשנים האחרונות אני מנסה שוב ושוב לאתגר את הביטוי הזה, ולחשוב אם הוא עדיין נכון. זה התחיל באנקדוטה קטנה שקראתי בספר אדיר על חשיבה יצירתית של טינה סיליג, על כך שיש שטוענים שגם חוסר ידע יכול לעודד יצירתיות. גם חוסר ידע הוא כוח.

לחוסר ידע יש יתרון?

אחת הבעיות הגדולות שיוצר ידע הוא סוג של מסגרת. במונחי קורונה, בידוד מהעולם. אנחנו נקברים בהנחות יסוד באותו תחום, חושבים ש”עד כאן האנושות הגיעה”, או ש”זה בטוח נכון”. פעם מדענים חשבו שמהירות נסיעה של 40 קמ”ש מסוכנת לבריאות, לכו תבינו. ידע הוא תמיד זמני, וחשיבה של מתחיל יכולה להוות חיסון למיסגור החשיבה שלנו. מתחיל לא יודע מה תקרת הזכוכית שלו.

אבל אם באמת נסתכל על זה בזום אין, חסרי ידע לא יכולים לפעול בשדה שהם לא מכירים אם הם לא מביאים עימם כלים מתחומים אחרים. ז”א שגם חסרי ידע הם בעלי ידע, אבל בתחומים משיקים. אם נחדד את זה עוד יותר, כיום המשמעות של ידע היא יותר לרוחב, פחות לעומק. יותר לשתף פעולה עם אנשים בעלי מומחיות שונה, יותר לתרגם ניסיון בתחום אחד אל עבר תחום אחר, יותר לזוז לצדדים ופחות לזוז לעומק.

התחומים הרחבים לא חייבים להיות משיקים באמת. אני מתעניין גן בפסיכולוגיה, גם בשיווק, גם בלמיה וגם במוצר. יש ביניהם השקה אבל היא לא מיידית, וכל תחום בפני עצמו הוא מאוד רחב. חשיבה רחבה תסייע לנו לגשת לקשת רחבה יותר של אתגרים, ותאפשר לנו להעמיק במידת הצורך בתחומים ספציפיים בהתאם לאתגר שניצב מולנו. 

האם עדיין צריך מומחים היום?

אפשר להבין שאני ממליץ לכולם ללמוד לרוחב כמה שיותר ולהעשיר את עצמנו בידע מצומצם יחסית בקשת רחבה של נושאים. אני מאוד מאמין בזה, אבל זה לא סותר פיתוח ידע עמוק בתחום אחד ספציפי, במומחיות שלנו.

אני רוצה להציג לכם מודל שאני מאוד אוהב שנקרא T Shaped. המודל הזה טוען בפשטות שאנחנו צריכים ללמוד תחום אחד לעומק, וללמוד באופן מצומצם מספר תחומים משיקים לרוחב. כן, גם וגם, במקביל. 

המומחיות שלנו תאפשר לנו להעמיק בבעיות בתחום ספציפי, והידע הרחב יאפשר לנו לשתף פעולה ולבסס שפה משותפת עם מומחים מתחומים אחרים שאותם אנחנו מכירים באופן מצומצם. כך כשאנחנו עומדים בפני בעיה חדשה לכל אחד יש את המומחייות שלו, ועדיין אפשר להרכיב צוות שעובד יחד. 

אופן הלמידה הזה יאפשר לנו להרחיב תחומים רוחביים ספציפיים אם נידרש לכך. כי יש בעיה ייחודית על השולחן, כי אנחנו רוצים אפילו להגר לתחום חדש ולפתח מומחיות נוספת. ומכאן נובעת אפילו הרחבה של המודל ל -M- Shaped או Comb-Shaped.

אם שיש לכם קצר בתקשורת בצוות או בפעילות רב תחומית, כנראה שמישהו מכם לא למד מספיק לרוחב כדי לבסס שפה משותפת עם האחר. זוהי נקודה שמצריכה את ההתייחסות שלכם.

אהבתם? שתפו!

למידה מתמשכת מתחילה כאן

למה ללמוד לבד כשאפשר ללמוד ביחד?

כל מה שלא מדברים עליו

כל האמת על ניהול קריירה בפיתוח, וטיפים פרקטיים ייחודיים

מהניסיון שלי, בניוזלטר שבועי