fbpx

מדוע חשוב לקרוא ספרים? שרון זקס עם כל התשובות

האם חשוב בכלל להמשיך לקרוא ספרים בעולם שנהיה יותר ויותר ויזואלי ווירטואלי? האם הקריאה תישאר רלוונטית בכלל בעולם של יוטיוב, טוויץ, אינסטגרם, טיקטוק, ומטאוורס?

אני קורא ספרים מאז שאני זוכר את עצמי.

זה התחיל בעיקר עם ספרות יפה לילדים כמו ג'ינג'י, צמרמורת והארי פוטר, ושר הטבעות. בהמשך הדרך עשיתי שיפט לספרות עיונית-מקצועית בתחומים פסיכולוגיה חיובית, פרודוקטיביות וניהול זמן, מערכות יחסים, פיתוח אישי, מינימליזם ועוד. אני מתייחס לספריה הפרטית שלי כאל מכרה זהב.

ספרות עיונית היא בעיניי ערוץ התוכן המשתלם ביותר שקיים היום: הם מכילים את תמצית רוב הניסיון המקצועי והמעשי שהסופרים צברו לאורך השנים; הידע, השגיאות, ההישגים, האסטרטגיות, המתודולוגיות, דרכי החשיבה, הטיפים, הטריקים והשטיקים שיש להם – וכל זה בתמורה ל-80-100 שקלים בלבד. משתלם.

המילה הכתובה הוספדה פעמים רבות לאורך שני העשורים האחרונים: כשה-PC והאינטרנט המהיר נכנסו; כש-YNET המגזינים הדיגיטליים והבלוגים עלו לאוויר; כשפייסבוק ויוטיוב צברו פופולריות; כשבשבוע הספר החלו למכור ארבעה ספרים במאה. אבל זה לא קרה; יש משהו במילה הכתובה (ובריח של ספר חדש) שממשיך להתל בנו.

אז למה לקרוא בעצם?

ראשית, כדי להרחיב את אוצר המילים ואת כושר הביטוי שלכם. רכישת אוצר מילים היא תהליך ארוך ומתמשך שהתחיל עוד לפני שיצאתם לאוויר העולם; בשנים הראשונות הוא מתכנס בעיקר סביב הצורך ליידע את אמא ואבא שעשיתם קקי בחיתול, או שאתם כועסים שהגננת לקחה לכם את הצבעים. אבל אחר כך כשמגיעים לגיל שש ואתגרי החיים הופכים מורכבים יותר, מתחילים להיווצר פערים קריטיים בין אלה שיודעים להתבטא היטב לאלה שלא.

בהקשר הזה, יש שני כללים חשובים שחשוב שתזכרו:

  • ככל שתקראו יותר ספרים – כך אוצר המילים שלכם יגדל וישתכלל. ככה פשוט.
  • ככל שתקראו יותר ספרים במגוון תחומי עניין – היכולת שלכם לשים את המילים הנכונות בהקשר הנכון תשתפר. ואז הטיעונים שלכם יתחזקו, המסרים שתעבירו יהיו מדויקים יותר, ויכולת השכנוע שלכם תשתפר. אתם תחשפו לנקודות מבט לא שגרתיות, ותבואו עם פתרונות יצירתיים יותר – שאחרים לא חשבו עליהם. אתם תהפכו להיות אינטרדיסציפלינריים – אנשים שיודעים לחבר בין עולמות תוכן שונים לחלוטין ולעלות על הקשרים הסמויים ביניהם (כמו יובל נוח הררי, ג'ארד דיימונד וג'ורדן פיטרסון).

זוכרים את דונלד טראמפ? היה לו אוצר מילים של בערך 88 מילים בלבד, וזאת אחת הסיבות העיקריות לכך שהוא נשמע לנו כמו ילד מטומטם. זה לא רק שהרעיונות שלו היו גרועים; הוא גם לא ידע איך להביע אותם בצורה משכנעת עבור אנשים ליברלים (הוא לא כיוון לקהל הזה, אבל זה כבר סיפור אחר).

קריאת ספרים היא הדרך האפקטיבית ביותר לשדרג את אוצר המילים שלכם, ויותר מזה: היא תעמיד לרשותכם מחסן של ביטויים, פתגמים, דימויים, מטאפורות, ציטוטים, משלים, וסיפורים מרתקים – שיגדילו את כוח השכנוע שלכם עשרות מונים. באופן אישי לא הייתי מצליח לכתוב ברמה שאני כותב היום ללא קריאה אינטנסיבית מתמשכת. אוצר המילים שלכם הוא אוצר במובן המילולי של המילה – טפחו אותו היטב.

אני קורא לעיתים קרובות ניסוחים שהיו גורמים לי להתהפך בקברי לו הייתי שם. אני שם לב לכל שגיאת כתיב, ניסוח מבלבל, מסר לא מדויק, הססנות, ביטחון עצמי מופרז, או כשהטקסט חסר מטרה. זה מביך לקרוא אותם, ואני יכול רק לדמיין לעצמי כמה מתסכל זה להיות בצד השני שמנסה להביע את עצמו, והמילים פשוט לא יוצאות. ללא הבעה עצמית מילולית, האלטרנטיבה פעמים רבות היא אלימות מילולית.

שנית, קריאת ספרות יפה תזכיר לכם פעם אחר פעם את המורכבות של נפש האדם, על שלל רבדיה; היא תציג לכם את המניעים הגלויים והנסתרים שלהם; היא תחשוף בפניכם ללא כחל וסרק את התחושות, הרגשות והמחשבות הכי כמוסות שלהן – באופן שתמונה או סרט לא מסוגלים. הקריאה מעניקה הצצה אינטימית יותר אל מאחורי הקלעים של עצמנו.

שלישית, קריאה היא פעולה אקטיבית. איפה שהעיניים והאצבע שלכם נעצרות – שם נעצר הסיפור; שם נגמר הידע שאתם מקבלים. כדי להמשיך ללמוד עוד, אתם צריכים לבחור להמשיך לקרוא כל פעם מחדש. זה נותן לכם שליטה מלאה על הפעולה.

רביעית, קריאה היא התעמלות מצוינת למוח. כפי שאימון גופני מפתח את השרירים הפיזיים שלנו – קריאה מפתחת את שרירי המוח שלנו. היא גורם ליצירת קישוריות חזקה ויציבה יותר בין הנוירונים באזורים שאחראים על שפה וזיכרון.

זאת הסיבה לכך שאנשים מבוגרים שמתמידים בקריאה סובלים פחות מדמנציה, שומרים על צלילות מרבית, זיכרון מרשים, ותפקוד קוגניטיבי מצוין. יודעים מה משותף לוורן באפט ולביל גייטס, מלבד העובדה שהם אנשים מבוגרים, עשירים ומצליחים? ניחשתם נכון – שניהם תולעי ספרים סדרתיים.

לשם השוואה, ההבדל בין קריאת ספר לצפייה בנטפליקס שקול להבדל בין אדם שעושה ריצה – לאדם שעומד על מדרגות נעות.

ויש עוד סיבות נוספות שלא הזכרתי מפאת האורך: הגברת מנת המשכל, ירידה ברמות הלחץ, הארכת תוחלת החיים, חיזוק יכולות האמפתיה, ואפילו חיזוק הקשר עם הילדים.

למה אנחנו קוראים פחות?

זה כנראה קשור איכשהו לעובדה שיש דברים אחרים, כביכול יותר מעניינים לעשות: טלוויזיה ונטפליקס, אינספור רשתות חברתיות, יוטיוב, פודקאסטים, פרסומות, אירועים ומפגשים. אנחנו מוצפים בהמון תוכנים מסוגים אחרים (שזה לא בהכרח דבר רע).

ואולי הבעיה היא הפוכה: יש אינפלציה מטורפת של ספרים, מה שמוריד את הערך שלהם, ומקשה עלינו להחליט אילו מהם שווה לקרוא. הזמן שלנו הוא משאב מוגבל.

ואולי אנחנו מרגישים שקריאה היא פעולה איטית, מיושנת וארכאית, שלא לומר בסכנת הכחדה, שכבר לא מתאימה לקצב של העידן הפוסט-מודרני. קשה לנו עם תחביבים שדורשים סבלנות, מתינות ואיפוק, בניה הדרגתית של דברים, או תהליכים ארוכי טווח שיש בהם עליות ומורדות. קריאת ספרים דורשת מאיתנו את כל התכונות הללו.

אם אתם לא משוכנעים, נסו לגלול בטיקטוק במשך חמש דקות ואז לחזור לספר. תרגישו את ההבדל (בהנחה ולא התפגרתם בחמש דקות הללו).  

מה שזה לא יהיה, היתרונות של קריאת ספרים הם כל כך ברורים, שזו טעות לא לקרוא.

קבעו לעצמכם זמן קבוע ותשיירנו לכם ביומן – כל יום. תחשבו על זה כאל זמן איכות עבור האיבר הכי חשוב בגוף – המוח (אני יודע על מה עוד חשבתם).

זה לא משנה איזה ז'אנר, כל עוד הספר ברמה סבירה ולא מהספרייה של האחיין שלכם ביסודי.

ג'אנקים של ספרות עיונית כמוני? אהלן וסהלן, ברוכים הבאים למועדון הווינרים. אתם בדרך להיות ביל גייטס, וורן באפט, או אילון מאסק. נתראה בפסגה.

אוהבים ספרי מתח וריגול? תלמדו לפענח חידות מורכבות, חשיבה אנליטית ואסטרטגית, איסוף מודיעין, מניפולציה, ערמומיות ותחכום מילולי (כל התכונות שאתם צריכים כדי להיכנס לפוליטיקה).

אוהבות רומנים היסטוריים? תלמדו מזה איך זה מרגיש לחוות את ההיסטוריה מבעד לעיניו של הפרט הבודד. והיסטוריה, עם כל הכבוד לסטורי של אווה – אי אפשר ללמוד מאינסטגרם.

אוהבות ספרות ארוטית? לבריאות, זה עדיף מפורנו.

אוהבים ספרות זולה? אולי עדיף שתסתפקו בסרט.

תתחילו בחצי שעה בכל יום, ותתמידו למשך חודש שלם – ואז תראו מה קורה.

אין לכם חצי שעה פנויה ביום? בטלו את המנוי לנטפליקס, ושימו את הטלוויזיה במחסן. זה הפעולה היחידתית הטובה ביותר שתוכלו לבצע עבורכם. בהצלחה!

שרון זקס

אני חוקר אינטרדיסציפלינרי, סקרן ונלהב של פיתוח אישי, פרודוקטיביות, ניהול זמן, פיתוח הרגלים, לייפסטייל, נוודות דיגיטלית, מינימליזם, פסיכולוגיה חיובית, חקר התת-מודע, מיינדפולנס, שיווק מבוסס תוכן וכתיבה ✍

Linkedin

אהבתם? שתפו!

למידה מתמשכת מתחילה כאן

למה ללמוד לבד כשאפשר ללמוד ביחד?

קחו את הלמידה צעד קדימה!

טיפים פרקטיים ייחודיים בקבוצת הוואטספ השקטה