התוכן שאני יוצר ברשתות החברתיות הוא כמעט תמיד אימפולסיבי, מהרגע להרגע. אולי חוץ מהפודקאסט. מצד אחד זה יוצא מאוד אותנטי ומאוד מתחבר למה שאני מרגיש בזה הרגע, אך מצד שני הוא לא תמיד תומך בי ועוזר לי להגיע לנקודה הבאה שאני מסמן עבורי בחיים. לאחרונה הבנתי שזו בעיה שמשותפת לעוד הרבה יוצרי תוכן כמוני, שכירים ובעלי עסקים.
קרן רייטלר, אלופת הסטוריטלינג מפרק 2, פשוט לא יכלה להישאר אדישה ששיתפתי אותה בזה. היא בנמרצות אין קץ פרצה את שערי הפודקאסט והצליחה להגיע גם לפרק הזה, אחרי שנה של נוודות דיגיטלית. כאילו הכל תוכנן מראש. בפרק קרן סיפרה לי איך אפשר לחבר חשיבה אסטרטגית ליצירת התוכן שלנו, ובעזרת שתי טכניקות ייחודיות להבין ולהגדיר את המטרה שלשמה אנחנו יוצרים תוכן.
אז אם אתם רוצים לקחת את התוכן שלכם צעד אחד קדימה, יצירת אסטרטגיית תוכן היא צעד הכרחי כדי שגם התוכן יקדם אותנו לאתגר הבא.
מהי אסטרטגיית תוכן?
אסטרטגיית תוכן היא ההבנה העמוקה של המטרה שלנו ביצירת התוכן, שכחלק ממנה אנחנו מבינים באילו פלטפורמות אנחנו צריכים להיות, אילו סוגי תוכן כדאי לנו לייצר כדי להתחבר מצד אחד לקהל שלנו, ומצד שני להתחבר למטרה שלנו – בין אם היא מכירה ושיווק של מוצרים, או מיתוג אישי.
כנגזר מהגדרת אסטרטגיית תוכן, היא משהו מתוכנן. בעולם שבו כולם מייצרים תוכן, ללא תלות בתפקיד שלנו וללא תלות בפלטפורמה שבה אנחנו יוצרים (אינסטגרם, פייסבוק, ואפילו בלוג), יש תחושה שבה כולנו חייבים לייצר תוכן בקביעות, מספר פעמים בשבוע. רבים מאיתנו יוצרים תוכן בצורה רנדומלית, אימפולסיבית ולא דווקא מתוכננת.
יש כאלה שמתבלבלים בין אסטרטגיית תוכן לתכנון תוכן, בעיקר כשמחפשים בגוגל אחר המונח "אסטרטגיית תוכן" ומקבלים את כל הצורות האפשריות של לוחות תכנון וגאנטים. תכנון תוכן הוא חלק בלתי נפרד מהאסטרטגיה, אך ללא אסטרטגיה תכנון התוכן הוא עקר. אסטרטגיה היא הרעיון המאגד, הכיוון של הוקטור שלאורו אנחנו פועלים, והתכנון הוא הצעדים הפרקטיים למימוש האסטרטגיה. לדוגמה – אסטרטגיה תגדיר על מה אנחנו נכתוב ובאיזו פלטפורמה, תכנון הוא המסגרת של התכנים עצמם לאורך זמן כלשהו (לדוגמה חודש).
מתי הרגע המתאים להתחיל באסטרטגיית תוכן?
בפרק עם יונית צוק על מיתוג אישי דיברנו על כך שהצעד הראשון כדי לבסס את המיתוג האישי שלנו הוא פשוט להתחיל לכתוב, כי דרך הכתיבה אנחנו נזהה על מה כיף לנו לכתוב ועל מה קצת פחות. גם קרן אומרת שזהו השלב הראשון שלנו כיוצרי תוכן מתחילים.
אסטרטגיית תוכן באה כשלב די מאוחר, לאחר שאנחנו כבר די מגובשים מבחינת המיתוג האישי שלנו. אם עד כאן יצרנו תוכן מהרגע להרגע, כמעט ללא מחשבה מקדימה, חשיבה אסטרטגית גורמת לנו לעצור, לכוון לעבר מטרה כלשהי, לשאול את עצמנו שאלות ולדאוג שהתוכן מקדש את המטרה שלאורה אנחנו פועלים.
כדי להמחיש, בואו נדמיין שאנחנו נכנסים לדירה חדשה ומסדרים את ארון הבגדים. בהתחלה אנחנו מסדרים איך שנראה לנו נוח, אבל לאט לאט אנחנו שמים לב שלמשל תקענו את הבגדים הכי אהובים שלנו מאחורה, ואז אנחנו מחליטים להוציא את כל הארון ולסדר מחדש. הסידור הראשוני של "הנראה לנו נוח" זה תחילתו של המיתוג האישי או העסקי שלנו, והסידור לאחר זמן מה הוא האסטרטגי, כי הוא בא בעקבות ניסיון, חשיבה על המטרות שאנחנו רוצים להשיג (שיהיה לנו נוח).
איך יוצרים אסטרטגיית תוכן? - הקהל
אז בואו נחזור קצת אחורה. אסטרטגיה היא הכיוון של הוקטור דרכו אנחנו מעבירים את עצמנו (ואת הערך שלנו) לקהל שלנו. ז"א שאנחנו צריכים להתחיל מ-2 הקצוות. צד אחד הוא אנחנו, וצד שני הוא הקהל שלנו.
בהנחה וכבר יצרנו תוכן בעבר ואנחנו מכירים את הקהל שלנו, אנחנו בטח מכירים מספר שאלות שהקהל שלנו שאל אותנו בעבר או ירצה לשאול אותנו בעתיד, ז"א שאלות שעולות לקהל בהקשר התוכן שכבר יצרנו. חלקכם אולי שמתם לב שאני מפרסם סקרים בערוץ הטלגרם שלי, או מזמין אתכם לספר לי מה תרצו לשמוע בפרקים הבאים – זה הנסיון שלי לאסוף את השאלות האלה מכם.
מה אנחנו עושים עם רשימת השאלות האלה? ננסה לראות איך הן מתקשרות אחת לשניה, ננסה לקבץ אותן למשפחות או ל"תמות", למספר נושאים שונים שלכל נושא מספר שאלות שמתייחסות אליו. לדוגמה, התמות אצלי יכולות להיות משפחות של מיומנויות, וכך לזהות אילו מיומנויות הקהל שלי ירצה ללמוד בעתיד.
שלב נוסף הוא לאחד את התמות שייצרנו ל-"Mission Statement", משפט קיום אחד שמסביר באופן חד משמעי מהו הערך שאנחנו מביאים לקהל שלנו. מכאן אנחנו יכולים לבדוק האם כל פיסת תוכן שלנו עונה למשפט הקיום שלנו.
איך יוצרים אסטרטגיית תוכן? - המפגש בין העולמות שלנו
אז עכשיו ניקח את נקודת המבט שלנו. אפשר להתחיל איתה גם בשלב קצת יותר מוקדם, כשאין לנו קהל מבוסס. כדי למצוא את הבידול שלנו, אנחנו צריכים להבין מה אנחנו מביאים לשולחן: מה הוא העולם העיקרי שלנו ועם אילו תתי עולמות תוכן הוא נחתך אצלנו.
קרן ממליצה להגדיר 3 תתי עולמות ולחפש את ההשקה עם העולם המרכזי: העולם המרכזי עם כל אחד מתתי העולמות, העולם המרכזי עם שניים מתתי העולמות, והחיתוך שכל הכל ביחד. מכאן נשאל: מה מעניין בחיתוכים האלה? איך העולמות נפגשים? איזה תוכן מעניין נוכל ליצור בנקודת ההשקה?
הרעיון הוא שנקודת ההשקה מתחברת באופן ייחודי אצלנו. אלו נקודות שמתחברות באופן הדוק לאופי שלנו ולמסר הייחודי שלנו, וכך אנחנו מבדלים אותנו מאחרים.
אם תרצו לתרגל ולתכנן את מפגש העולמות שלכם, התרגיל המלא נמצא כאן
תרגום תוכן
זהו טיפ חושב מאוד כיצד אנחנו יכולים לייצר תוכן בקלות למגוון פלטפורמות. חלקינו חושבים מחדש על כל פיסת תוכן שאנחנו מייעדים לפלטפורמה מסויימת, אבל קרן מציעה לנו לתרגם את המסר שאנחנו רוצים שיגיע לקהל שלנו לפלטפורמות השונות, ולא ליצור תוכן ייחודי מאפס לכל פלטפורמה.
במקום לקחת את הייחודיות של כל פלטפורמה (פייסבוק, טיקטוק, איסטגרם, בלוג וכד') לשלב של יצירת התוכן, לאחר יצירת השלד אנחנו מתאימים או מתרגמים אותו לכל פלטפורמה. לדוגמה, אנחנו יכולים ליצור קרוסלה לאינסטגרם עם תמצית בלוגפוסט שכתבנו, לגזור דקה מסרטון וידאו שלנו ולהדביק בפייסבוק, וכך אותו המסר פוגש את הקהל שלנו בהרבה מאוד צורות וחודר עמוק יותר בצורה משמעותית. הרעיון הוא לא להמציא את הגלגל מחדש, אלא לקצר את הדרך.
תרגום תוכן הוא לא קופי-פייסט. על אחריותנו לתת טוויסט קטן בכל פלטפורמה כדי שהקהל שעוקב אחרינו בכל הפלטפורמה לא ישתעמם. כדאי טיפה לעבות, לשנות, לגשת מנקודות מבט אחרות לאותו פיסת תוכן.
להעמקה נוספת
קרן רייטלר באינסטגרם ובפייסבוק
המפגש בין העולמות – תרגיל
וובינרים חינמיים על סטוריטלינג ואסטרטגיית תוכן באתר של קרן
קהילת אוטוריטה – סטוריטלינג, מיתוג ואסטרטגיה עסקית
לספר את הסיפור שלך עם קרן רייטלר
מיתוג אישי עם יונית צוק
🫂לקבוצת הוואטספ השקטה שלי
צרו איתי קשר
music by https://scottholmesmusic.com