החיים שאנו חיים מצריכים מאיתנו מצד אחד להינות ולהפיק את המיטב מהכאן ועכשיו, אבל מצד שני להיות קשובים לשינויים, לנסות לצפות אותם מראש ולתכנן את הצעדים הבאים שלנו בעקבותם. זה טריידאוף לא נורמלי – בין הטוב, הבטוח והנוח של עכשיו, לבין האתגר הבא שיכול להיות מרגש, אבל מצריך לפעמים עבודה קשה, תכנון ויציאה מאיזור הנוחות.
לפעמים הפחד הגדול לקראת היציאה מאיזור הנוחות נובע מכך שלא התכוננו מספיק לרגע הזה. ז”א, שלקראת הקפיצה הגדולה לא לקחנו מספיק זמן כדי ללמוד, לארוז את ההרפתקאה הנוכחית, להכיר אנשים חדשים ולתכנן את הקפיצה. אפשר להגדיר את הזמן הזה ע”י נקודות בקרה.
הגדרת נקודות בקרה
אז איך יודעים מתי נכון לקחת את הפנייה הבאה? אנחנו חייבים עכשיו, כן, עכשיו, להגדיר לנו מדד שנועד לקבוע מתי הגיע הזמן לשנות. המדד הזה יכול להיות זמן (עוד שנה, שנה וחצי), הוא יכול להיות סוף של פרוייקט משמעותי שרץ כרגע, הוא יכול להיות שילוב של השניים.
עד שנגיע לקו הזה שקבענו בחול, אנחנו חייבים להתכונן כמו שצריך לקפיצה הבאה: ללמוד, לפגוש אנשים, ולצמצם את מה שאנחנו לא יודעים שאנחנו לא יודעים. כשיש לנו טווח של זמן, עד נקודת הבקרה הבאה, יהיה לנו נוח להחליט במה למלא את הזמן הזה, וזה לפי המצב הנוכחי שלנו כרגע. האם נקודת הבקרה הבאה היא של סוף תהליך למידה? של קבלת החלטה? של תזוזה לאתגר הבא?
נקודת הבקרה הזו תאפשר לנו לשאול את עצמנו שהגענו אליה – האם עכשיו זה באמת הזמן המתאים? אולי עוד קצת? זה לגמרי בסדר להחליט להישאר עוד קצת, אבל לא לשכוח לסמן לנו עכשיו נקודת בקרה חדשה. כך אנחנו ננוע בין נקודות בקרה שהן חוזה ביננו לבין עצמנו, וכך נגדיר זמן של למידה והתפתחות בין הנקודות האלה.
למה נקודות הבקרה כל כך חשובות?
כי הן יאפשרו לנו לתכנן לרחוק, אבל להיות גמישים לשינויים.
הן יאפשרו לנו לעוף מצד אחד אך להיות נטועים לקרקע מצד שני.
הן יאפשרו לנו להגדיר מסגרת של זמן שבה אנחנו מתכוננים לקפיצה הבאה.
הן יאפשרו לנו לקחת אחריות על החיים שלנו, ולקבל החלטות בזמן שמתאים לנו.
הן יאפשרו לנו לגלגל ולא להתגלגל.
מהי נקודת הבקרה שאתם קבעתם לעצמכם?