להאזנה ל-SKILLS באפליקציות

פרק 23 – לעשות לפני שיודעים איך עם תום אורבך

העולם שלנו מתחלק ל-2: לתחומים שעדיין צריך ללמוד פורמלית במשך שנים, ולהרבה מאוד תחומים חדשים שעדיין לא הומצאו להם לימודים פורמליים. התחומים החדשים והמסעירים האלה מתחילים מאנשים שיוצרים סינתזה בין הרבה מאוד דברים, וכך ממציאים את עצמם מחדש. האנשים האלה לא תמיד יודעים מה הם עושים, אבל באמצעות הניסוי והטעייה שלהם, הם צוברים קהל ונחשבים לפורצי דרך.

תום אורבך הוא אחד מהאנשים האלה. בתור ילד הוא בילה יותר מידי זמן בתוכנות לעריכת סרטונים, תוך כדי עבודתו כעורך דין הוא זיהה הטיות קוגנטיביות אצל אנשים, וכל אלה הובילו אותו ליצירת קהילת “אפלמו”ש” – אפקטים פסיכולוגיים למנהלי מוצר ושיווק, ולתפקיד חדש, Growth Marketing Manager, שהתאים לו כמו כפפה ליד. זיהיתי בתום את הרצון להתנסות, לטעות, לבדוק ולחקור שמלווה אותי שנים.

אז איך מתחילים משהו מאפס בלי לדעת? איך מתמקדים? למה לעשות דברים לבד ולא דווקא ללמוד פורמלית? איך מזהים את נקודת ההתחלה? איך מתגלגלים מהתנסות להתנסות? ועד כמה אפשר לעשות ולנסות הכל לבד? היכונו לפרק סופר פרקטי עם טיפים והאקים שיוציאו אתכם לדרך חדשה.

אז למה שוחחתי דווקא עם תום?

תום הוא מייסד קהילת “אפלמו”ש” – אפקטים פסיכולוגיים למנהלי מוצר ושיווק. הוא חוקר על תחום הכלכלה ההתנהגותית, הטיות קוגנטיביות, ומיישם את כל אלה כ-Growth Marketing Manager ב-Mine. זה תפקיד שמצריך הבנה אנושית מעמיקה, שמאפשרת לקצר תהליכים כדי להוביל את הלקוח למקום הנכון.

אבל תום הוא בכלל עורך דין, בהכשרתו. את התחום של ההטיות הקוגניטיביות הוא התחיל ללמוד דרך ספרים (למשל של דן אריאלי), ולאחר מכן במסגרת תפקידו כעורך דין, הוא שם לב שהאנשים סביבו חוטאים בדיוק באותן הטיות שלמד, וגילה שהתחום הזה מעניין אותו הרבה יותר מהעריכת דין עצמה. משם הדרך להקים את “אפלמו”ש” הייתה קצרה.

בחרתי לקחת את תום כ-Case Study לשבירה של הנחות יסוד רבות בהקשרי למידה: שהקשר בין התואר למה שאנחנו עושים הוא מאוד הדוק, שחייבים תואר כדי להתקדם, שאי אפשר להתחיל לעשות משהו מאפס בלי שלמדנו איך לעשות אותו קודם.

מיקוד

בהתחלה תום בנה את הקהילה בשם “ערך להמונים”, במטרה לתת את הערך של הטיות קוגניטיביות “לכל מי שצריך”. כך גם בניתי את הפודקאסט הראשון שלי, שפנה עם “חינוך בעולם החדש” ל”כל מי שמתעניין”.

זה מחבר אותנו לטיפ חשוב – כשאנחנו רוצים ללמוד משהו חדש אנחנו חייבים להתמקד, להבין בדיוק מה אנחנו רוצים ללמוד, ולאיזה קהל יעד להכווין את הידע שלנו. וגם, זה ממש בסדר להתחיל ממשהו פחות מסודר או מאורגן ולכוון את עצמנו תוך כדי. זיכרו שזה תהליך ארוך.

למה לעשות דברים לבד ולא ללכת ללמוד כמו שצריך?

ידע הפך למטבע יחסית זול. ברשת החברתית אנשים רבים יוצרים ידע בחינם, מעבירים אותו לאחרים ורוכשים ידע בתחומים חדשים.

אחד ההבדלים בין מומחיות אמיתית לשרלטנות הוא שבסוף השקר מתגלה. אם הצלחנו באמת ללמוד לבד תחומים חדשים, ברגע שנעביר את הידע לאחרים בצורה הנכונה אנשים יעקבו אחרינו. הקהל שיצרנו הוא ההוכחה שלנו. ככל שניתן יותר תוכן וערך בחינם, נוכל להוכיח בצורה חד משמעית את הרצינות שלנו, כתחליף לרצינות והאחריות שמשקפת תעודה מקורס או מהאקדמיה.

תום (וגם אני כרגע) משחררים את כל התוכן בחינם, ואיננו מוכרים שום דבר. זה נותן לקהל את היכולת לשפוט ולהבין האם מי שיוצר את התוכן יודע דבר. הבעיה מתחילה ברגע שאנשים פחות מנוסים מציעים תוכן רב בתשלום, ובהרבה כסף. במקרה כזה ננסה להבין דרך התוכן החינמי שלהם האם הם באמת מקצועיים כמו שהם אומרים, ולא נרוכש מוצרים ושירותים של יוצרים שלא משחררים שום תוכן בחינם. יש גבול דק בין ליצור תוכן לללמד אנשים. הובלת אנשים מצריכה אחריות וצניעות. שאלו את עצמכם – האם אני באמת מספיק מיומנ.ת כדי להעביר את הידע לאנשים?

לזהות את נקודת ההתחלה

לא הכל אפשר ללמוד לבד, ולא הכל כדאי ללמוד לבד. מצד אחד כל הידע זמין באינטרנט, ומצד שני אנחנו לפעמים צריכים כיוון, נקודת התחלה, או תמצות של הידע כדי להבין מה מתוך כל זה אנחנו באמת צריכים. אז איך מוצאים את נקודת ההתחלה?

דרך אחת היא להיעזר במישהו מקצועי יותר, במנטור או יוצר תוכן בתחום שנמצא כמה צעדים לפנינו. רוב יוצרי התוכן צמאים לפידבק ולשאלות.

הדרך השנייה היא פשוט לא להיתקע. יש דברים שנדמה לנו ש”אי אפשר לשנות”, אי אפשר להחזיר אחורה. תחשבו בכיוון של easiest fix with lowest cost, כל דבר אפשר פשוט להתחיל מחדש. אם נקודת ההתחלה שלכם הביאה אתכם למבוי סתום, מצאו נקודת התחלה אחרת.

החשיבות של ההתנסות בקטנה

לפעמים אנחנו מתחילים לעשות משהו ומבחינים שזה לא עובד: הקהל לא אוהב את מה שאנחנו עושים, זה לא מספיק טוב ולא מספיק קולע למטרות ההתחלתיות שלנו.

השיטה הכי טובה היא להתנסות בקטן. אל תפתחו בלוג, תכתבו פוסט או שניים. אל תכתבו ספר פרוזה שלם, כתבו שני פרקים. תנסו לקבל כמה שיותר פידבק, לחשוף את זה גם שזה לא אפוי. חשוב מאוד לקבל פידבק מאנשים שקרובים ככל האפשר לקהל היעד שלנו. חברים שלנו והמשפחה הם גם פידבק חשוב, כי אולי הם לא מספיק מבינים את התחום שבו אנחנו עוסקים, אבל הם כן יכולים לתת פידבק כמו: “זה מרגיש שאתה יודע על מה אתה מדבר”.

לגלגל את עצמנו

תום הצליח לקחת את כל היכולות שלמד לבד: עריכת סרטונים, בניית קהילה, הובלת קהל והאפקטים הפסיכולוגיים, וכך הצליח להוביל את עצמו לתפקיד שמהווה לו גם רווח כספי – Growth Marketing.

ככל שאנחנו לומדים, יוצרים קשר עם הקהל שלנו, אנחנו יכולים להוביל את עצמנו גם להזדמנויות כאלה. חישבו שכל פיסת תוכן שאתם משחררים היא זרע ששתלתם, היא הזדמנות להכיר אנשים חדשים שיכולים להכיר אתכם לעומק. לכו תדעו לאן ההזדמנויות האלה יובילו 😊

עד כמה אפשר לעשות הכל לבד?

כשאנחנו צוברים מומחיות זה יכול להיות גם כיף, אבל זה גם כולל המון “עבודה שחורה” של להחזיק את הקהל שלנו חי – לתחזק קהילה של לומדים. יכול להיות שאנחנו בכלל רוצים להגר לתחום אחר, או להשקיע בעוד תחומים חדשים בחיים שלנו שלא דווקא קשורים לקהל שלנו. כל שעה שאנחנו משקיעים בלמידה הזו, היא שעה פחות שאנחנו לא עוסקים במשהו שמניב לנו רווח כספי ישיר, או שעה פחות שאנחנו עם המשפחה והחברים שלנו.

אז קודם כל, צריך לדעת לתעדף. מצד אחד הלמידה והקהילתיות יוצרת הזדמנויות שאולי שוות הרבה יותר מכסף, ומצד שני לכולנו יש גם חיים אחרים. דבר שני, נחשוב מה אנחנו יכולים לעשות כדי לעבוד פחות ועדיין להוביל את קהילת הלומדים שלנו באותה עצימות. אפשר להכשיר תחתינו אנשים, להיעזר בחברי הקהילה בניהול האופרטיבי, ללמד אותם את הHacks שלנו.

קשה מאוד למצוא את המישהו הזה שאנחנו מספיק סומכים עליו, כדי שירגיש שזה שלו אבל גם שלנו, ולא דווקא ינסה “לגנוב את הבכורה”. לפעמים זה עולה כסף, לפעמים אנחנו בכלל לא בסדר העדיפויות שלו. הקהל שלנו לא תמיד חושב או יודע כמה זמן אנחנו בכלל משקיעים ביצירת התוכן ובלמידה.

אבל גם לקהל שלנו יש אינטרס לעשות את זה, גם אם בחינם – להתקרב אלינו עוד יותר, ללמוד מיומנויות חדשות, ולמצוא את אותה נקודת התחלה שהם מחפשים כדי לצאת לדרך עצמאית משלהם.

גם כאן יש הרבה ניסוי וטעיה, וניסוי ותהייה, אין דרך אחרת. כל סיטואציה כזו היא שונה.

לינקים להעמקה נוספת

תום אורבך בלינקדאין

“אפלמו”ש” – אפקטים פסיכולוגיים למנהלי מוצר ושיווק

איך ללמד אחרים עם רינתיה ברוכים לוין

Lifelong Learning עם ליאור פרנקל

מיתוג אישי עם יונית צוק

נטוורקינג ויצירת קשרים עם מורד שטרן

אהבתם? שתפו!

למידה מתמשכת מתחילה כאן

למה ללמוד לבד כשאפשר ללמוד ביחד?

כל מה שלא מדברים עליו

כל האמת על ניהול קריירה בפיתוח, וטיפים פרקטיים ייחודיים

מהניסיון שלי, בניוזלטר שבועי

רגע! הקישור לקבוצה כאן

כיף שהצטרפת! 🎉

לנוחיותך, אם נרשמת מהמחשב, הקישור כבר אצלך במייל