טל זיו, ידידת נפש צעירה וחרוצה, מובילה אנשים ועוזרת להם להפוך את הרעיון שלהם לתוכנית פעולה
למה החלטת לצאת עם פודקאסט, מה היה המניע שלך?
החלטתי לצאת עם הפודקאסט "סקילס" כדי להוכיח שמיומנויות אפשר ללמוד, בניגוד להרבה אנשים שחושבים שחלקן מולדות. זיהיתי שחסר הרבה מאוד תוכן בנושא של מיומנויות. רוב ההרצאות מדברות על ה"מה" – למה חשוב ללמוד מיומנויות, אבל מעטים מאוד מדברים על ה"איך".
אני מאמין שמיומנויות הם הדרך שלנו להבדיל את עצמנו מאחרים בעולם שבו ידע הוא כבר לא כוח. מיומנויות אנושיות הן יכולות שלא קשורות לתפקיד או ג'וב מסויים, כשאנחנו מסתכלים על אדם בעל ניסיון, או אדם שחושב אחרת מאיתנו, או אדם שעושה דברים מדהימים לדעתנו- המיומנויות שלו בולטות מאוד כלפי חוץ. שם אנחנו רוצים להיות.
איך אתה חושב שפודקאסט יכול לתרום לבן אדם שמקים אותו אם זה לאו דווקא בפן השיווקי של עסק, כמו במקרה שלך?
פה אני כבר מתחבר באופן ישיר למה שאת אמרת בשיחה עם לירון וייס כהן – למה את בעצם מראיינת? הפודקאסט מאפשר לי לחבר את כל זה עם האהבה שלי להכיר אנשים חדשים ומקצוענים שמעניינים אותי, להרחבת רשת הקשרים שלי. הפודקאסט והבלוג מאפשרים לי להעמיק את הלמידה שלי, לעשות איתה משהו ולהוציא אותה לעולם.
אני לומד מזה המון. קודם כל על עצמי. דרך הפודקאסט אני מתנסה בדברים שבחיים לא הייתי מתנסה בהם בלעדיו. ויודעת מה? בואי נחשוב על המיומנויות שעליהן דיברתי בפרקים הראשונים בפודקאסט: יצירתיות, סטוריטלינג, איך ללמד אנשים, מיתוג אישי, יציאה מאיזור הנוחות, תקשורת מקרבת, ניהול קריירה, לייפלונג לרנינג. כולן באות לידי ביטוי בעבודה על הפודקאסט, את כולן אני מפתח תוך כדי.
למשל תראי איך יצירתיות משתלבת כאן. בפודקאסט הראשון שלי לא היה לי מקום קבוע שבו הייתי מראיין, וסחבתי את הציוד שלי לכל מקום שהסכים לארח אותי בחינם.
באופן רחב יותר אני חושב שזה מתקשר לתפיסה רחבה של מיתוג אישי, שלדעתי כל אחד צריך לעשות את זה בין אם הוא עצמאי או בעל עסק ובין אם הוא שכיר. עצם זה שיש לי פודקאסט או בלוג הופך אותי לאוטוריטה, מייצר לי המון הזדמנויות. לא הייתי מתראיין אצלך בלי הפודקאסט הזה, הבלוג שלי סידר לי לפחות שתי עבודות, ואני לא יכול לספור את מספר האנשים שהכרתי בלי הבלוג והפודקאסט שלי.
האם היו רגעים, או עדיין, שחשבת לוותר ולהפסיק? הרי זה לא פשוט לעשות משהו שהתמורה אליו היא לא ישירה ולהתמיד בו לאורך זמן
אני קצת מכור ללמידה, לא אשקר, והפודקאסט הוא המסגרת שלי ללמידה. יש לי סוג של מחוייבות כזו להוציא פרקים, ותוך כדי אני לומד בעצמי נושאים שמעניינים אותי. זה קצת כמו המסגרת של בית הספר עם המבחנים, כדי שנמשיך ללמוד כבוגרים אנחנו צריכים ליצור את המסגרת שלנו ללמידה. אז כמו שהבנת אני לא מתכוון להפסיק 🙂
מה שכן היה רגע שעירער אותי. אני פעיל בערך שנתיים-שלוש בזירה החברתית של קהילות ובלוגים, ושיניתי ופיתחתי את נושאי העיסוק שלי כמה וכמה פעמים. לא הרבה יודעים אבל היה לי פודקאסט קודם שעסק בחינוך ולא ממש הצליח. ממש בתחילת הקורונה סגרתי אותו והחלטתי לחשוב מחדש על המסר שלי, על ה"למה" ששאלת עליו בשאלה הראשונה. לרגע לא חשבתי להפסיק אבל צריך לזכור שזו דרך ארוכה, ותמיד טוב לעשות חושבים מחדש.
מאיפה אתה מוצא את האנשים לפודקאסט, האם קודם כל עולה הרעיון ואז אתה מחפש בן אדם מתאים או הפוך?
זה קצת גם וגם. קודם כל קראתי עשרות מחקרים ומאמרים על עתיד עולם התעסוקה והמיומנויות שכל אחד מאיתנו צריך ללמוד. זיקקתי משם את המיומנויות שארצה להתמקד בהם בפודקאסט וכך בניתי רשימה של עשרות מיומנויות. בזכות הפעילות הרבה שלי ברשתות חברתיות הכרתי כבר מומחים שיכולים ללמד אותן, ושארצה לארח אותם בפודקאסט.
יש לי גם מספר שמות של אנשים ברשימה ללא מיומנות כלשהי, כי הם פשוט כל כך מעניינים אותי. המשימה שלי היא למצוא מסגרת לשיחה איתם שהיא סביב מיומנות, כי אני מנסה לשמור גם על הנושא של הפודקאסט וגם על מבנה הפרקים שלו: כחצי פרק על התיאוריה או הרגע למיומנות הזו, וכחצי פרק על התכל'ס – איך אפשר ללמוד וליישם אותה.
לפעמים זה סופר מאתגר וצריך להיות יצירתיים מאוד. אני יכול לתת לך דוגמה לפרק עתידי עם אישה שפרצה דרך בצורה מאוד ייחודית, חלוצה של תנועה ועשייה שלמה שמפילה לסתות לאנשים. ידעתי ששווה לראיין אותה, והחלטתי לראיין אותה סביב שבירת סטיגמות, שאולי זו לא מיומנות כפי שכתובה במחקרים ובמאמרים אבל היא כן יכולת שכדאי ללמוד ולהטמיע. דוגמה נוספת היא הפרק עם ד"ר יובל דרור, איש סופר מעניין שאיתו דיברתי על איך לשלוט בעולם הטכנולוגי. אני משתדל לשמור על המסגרת הזו שמאפשרת לי ולמאזינים שלי וודאות כלשהי לגבי מה יהיה בפרק.
מה לדעתך ההבדל בין בלוג לפודקאסט למי ששוקל להתחיל אחד מהם, לפי מה הוא יקבל החלטה מה נכון לו?
אני עוזר לראנשים רבים ליצור את הפודקאסט והבלוג שלהם, ותוכלו להתחיל מכאן.
קודם כל בלוג ופודקאסט הם פורמטים מאוד דומים. פודקאסט זה פורמט יותר ארוך שמצריך טיפה יותר אופרציה ותיכנון. לכן משחררים פרק פודקאסט כל מספר שבועות, בניגוד לבלוגפוסט שאולי יותר קל לכתוב, אבל לא דווקא יותר מהר.
לדעתי קל יותר להתחיל עם בלוג, זה רק אתה מול המקלדת. יש איזה משהו מרוחק כזה בלכתוב, אפשר יצור דמות שהיא קצת רחוקה ממי שאתה באמת, ולהרבה מאוד אנשים קל יותר להתבטא בכתיבה כשהם יוצרים משהו חדש.
פודקאסט מצריך קצת יותר אופרציה, מצריך לרוב לחשוב על מרואיינים ולקבוע איתם, וזו התמודדות אחרת לגמרי. יש המון שמתחילים ביצירת פודקאסט, ואפילו די מצליחים עם זה. זה גם תלוי בפלטפורמה שקל לנו יותר להתבטא בה, נגיד יש מלא שמתבטאים ביוטיוב ובאינסטגרם, נהדר להם!
הפודקאסט שלך הצליח די מהר מבחינת האזנות, מה אתה חושב שגרם לזה לקרות?
קודם כל תודה וכיף לשמוע את זה 🙂 כי שאתה לבד מול עצמך אתה תמיד חושב שאפשר יותר. אני לפעמים חושב עם עצמי כמה שיש לו הרבה יותר פוטנציאל, כמה שמעטים שומעים עליו, ועדיין אני מאוד מרוצה ממה שהוא הגיע אליו.
זה שילוב של הרבה דברים. קודם כל מהרגע הראשון זיקקתי את המסר של הפודקאסט ואת קהל היעד שלו. כתבתי כמה דפים של חזון, כמו על מה הפודקאסט ידבר, למי הוא פונה, איך ייראו הפרקים, והאמת שזה מדהים כמה שהכל יצא מדוייק. לאט לאט למדתי שהחוזקה של הפודקאסט הוא שמצד אחד הוא על נושא די ספציפי, ומצד שני מחדש ומוסיף בכל פרק. המבנה שלו מאוד ברור וודאי, המאזין יודע מה הוא הולך לקבל, וזה בניגוד לפודקאסטים בעלי נושאים רחבים יותר ופרקים שיוצאים שונים אחד מהשני. עצם זה שיצרתי משהו שהוא קצת שונה זה כנראה הוסיף המון.
אה ו.. הרבה מאוד שיווק ברשתות החברתיות. לאחרונה אף הגדלתי לעשות ופתחתי קהילה חדשה שמיועדת לשכירים ומעודדת אותם לשמור על הרלווטיות שלהם דרך רכישת מיומנויות, אני מגדיל את הפעילות שלי בלינקדאין וגם פתחתי ערוץ טלגרם.
מהם השלבים העיקריים כשרוצים לייצר פלטפורמת תוכן משלנו?
קודם כל להתחיל. בלי לחשוב, באמת.
תתחילו בלכתוב בקיר שלכם בפייסבוק, תתחילו להגיב ולכתוב בקהילות וקבוצות שהתחברתם אליהם. כך לאט לאט תזהו את התחומים או הנושאים שכיף לכם לכתוב עליהם. תמשיכו ככה כמה חודשים, תתמידו, ואז תוכלו לתכנן את השלב הבא.
אתם תשימו לב מי עוקב אחריכם, מי נהנה ממה שאתם מייצרים, ותוכלו כך להבין מי קהל היעד שלכם. השלב הבא לדעתי הוא אכן סוג של פלטפורמה אישית, בין אם בלוג, פודקאסט, ערוץ יוטיוב – כל אחד מתבטא אחרת. החוכמה היא להתנסות כמה שיותר בכל מגוון הכלים ולהבין שזה צריך סבלנות ואורך רוח. את ואני יודעים כמה נושאים ותחומים החלפנו בדרך שלנו. אפשר להתחיל בקטן – לצלם עם הסמארטפון ליוטיוב, להקליט פרק ניסיון באפליקציית הקלטה. כך נוכל להרגיש אם זה נעים לנו, אם אנחנו מרגישים בנוח, אם לא מדגדג לנו לעשות משהו אחר.
בהצלחה!